Prawdopodobieństwo
szczupła90: W pojemniku znajdują się trzy kule białe i pewna liczba kul czarnych. Oblicz ile jest
wszystkich kul w pojemniku, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych przy
dwukrotnym losowaniu po jednej kuli bez zwracania jest równe 1/15.
3 paź 17:49
kochanus_niepospolitus:
n −−− liczba (w sumie) kul w pojemniku
| 3*2 | | 1 | |
| = |
| −−− wyznacz 'n' |
| n*(n−1) | | 15 | |
ps. zgaduję, że będzie n=10
3 paź 17:52
szczupła90: Ale dlaczego tak? Jaki wzór tu został zastosowany?
3 paź 17:59
kochanus_niepospolitus:
masz 3 kule białe i n ogólnie kul
| | 3 | |
w pierwszym losowaniu wybierasz jedną z 3 kul na n możliwych, czyli: |
| |
| | n | |
| | 2 | |
w drugim losowaniu wybierasz jedną z 2 kul na (n−1) możliwych, czyli: |
| |
| | n−1 | |
I stad:
| | 3*2 | | 1 | |
P(A) = |
| i wiesz, że to jest = |
| |
| | n(n−1) | | 15 | |
3 paź 18:02
szczupła90: Już rozumiem. Dziękuję.
3 paź 18:10