Równania logarytmiczne
Michał: Rozwiąz równanie:
Hej ma drobny problem, z równaniami logarytmicznymi, jakby ktoś miał czas zerknąc i wyłumaczyć
gdzie jest błąd będę wdzięczny ok... to tak...
1 Rozwiąż równanie:
a)log
x |x−1|=0
tak to robię założęnie :
|x−1|>0
x−1>0 v −x+1>0
x>1 v x<1 // ok to jest chyba źle jak mam zrobić założenie do tej wartości bezwzględnej

Samo równanie
... |x−1|=1
x−1=1 v x−1=−1
x=2 v x = 0 //Prawidłowa odp. to 2 więc pewnie coś pochrzaniłem w dziedzinie...

b)log
(x−1) (3x−5) = 2
dziedzina + założenie:
3x−5>0 x−1>0 ⇒ x>1
3x>5 x−1 ≠ 1 ⇒ x ≠ 0
x>5/3
Równanie:
3x−5=(x−1)
2
3x−5=x
2−2x+1
0=x
2−5x+6
Δ=1
| 5+1 | |
x2= |
| =3 //Prawdiłowa odp to 3, ale czemu według mojej dziedziny i założenia prawidłowe |
| 2 | |
jest i 2 i 3

c)
log (
12x+x
2)=
12log
√10 (x−x
2) // eh to chyba po prostu nie umiem policzyć
log(
12x+x
2)=log(x−x
2)
12x+x
2=x−x
2
−
12x+2x
2=0 // no iteraz Δ tyle ze jest ujemna... trochę słabo bo odp to
14
d)log
2 x+ 2
√log2 x = 8
założenie
x>0 log
2 x≥0
x≥1
A jak się zabrac do równania? Mysalem nad tym zeby z pierwiastka zrobić potęge
12 i wtedy
cały log do tej potęgi
i chciałem go wyrzucić przed nawias wtedy, aby skrócił się z dwójką, ale ta operacja jest
niedozwolona.... więc nie za bardzo mam pomysł co mógłbym zrobić

e) log
2 x− log x
2 = 8 // Oki do tego nie mam pojęcia jak podejść ze względu że w pierwszym
potęgę mamy przy log a w drugim przy x gdyby ta potęga była w tym samym miejscu to
podstawiłbym "t" za log
2 x
2 i wyliczył... No ale, ale niestety nie jest tak pięknie.
Oki to wszystko jak by co

zadanka z którymi nie mogę sobie poradzić, proszę o korekty i
wytłumaczenia, rozwiązania

Bardzo dziękuje za poświecony mi tu czas.
3 paź 20:27
Blee:
W (a) nie zrobiles zalozen co do podstawy lodarytmu
3 paź 20:31
Blee:
(B) przeciez x−1≠ 1 to znaczy ze x rozne od 2
3 paź 20:32
Blee:
2x2 − 0.5x = x(2x −0.5)
Wiec jakie beda rozwiazania
A gdzie zalozenia?
3 paź 20:33
Blee:
W (d) robisz podstawienie:
t = √log2x
3 paź 20:35
Blee:
log x2 = 2logx
podstawienie: t = logx
3 paź 20:35
Blee:
I to by bylo na tyle. Do dzieła
3 paź 20:36
yht:
1)
a) x>1 v x<1 to jest akurat ok
ale zabrakło Ci założenia dotyczącego podstawy logarytmu (podstawa logarytmu to czerwony x w
log
x|x−1|)
x > 0 i x≠1
te założenia spełnia tylko x=2, a x=0 nie spełnia, stąd w odpowiedzi tylko x=2
b) masz błąd w założeniu: x−1 ≠ 1, z tego wynika że x≠2 a nie jak napisałeś x≠0
dlatego x=2 które wyszło z delty nie spełnia warunków zadania
c) delta ładna, dodatnia wychodzi

2x
2−
12x=0
a=2, b=−
12, c=0
Δ = (−
12)
2−4*2*0 =
14 − 0 =
14 →
√Δ =
12
d) skorzystaj z tego że log
2x =
√log2x*
√log2x − to nie jest żadna własność logarytmów −
to działa na tej samej zasadzie co np. 6 =
√6*
√6
potem podstaw
√log2x = t, z założeniem t≥0
t*t+2t=8
t
2+2t−8=0
delta...
t
1=2 (spełnia założenie t≥0)
t
2=−4 (nie spełnia)
t = 2 →
√log2x = 2
log
2x = 4
x = 16
e) założenia: x>0 i x
2>0
stąd x>0
log
2−2log x = 8
log x = t
t
2−2t=8
t
2−2t−8=0
delta...
3 paź 20:46
Michał: Ok a) czaje faktycznie podstawa potrzebowała założenia x>0 z wartości bezw. miałem x<1 x>1 oba
z tych załozeń od wartości bezwzlędnej brać pod uwagę?
Jak chyba myślę... rozwiązaniem będzie ich część wspolna...
b) zrobione masz rację. Po prostu jak widać nie umię dodawać... Sumowanie też może być bardzo
trudne jak widać nawet na takim poziomie

c) x(2x−
12=0
z tego x
1=0 i x
2=
14
Założenie (faktycznie zapomniałem napisać)
12x+x
2>0
x ∊(−
∞:−
12 u 0;+
∞)
x−x
2>0
x∊(0;1)
Część wspólna tych dwóch założeń to x ∊ (0;1) czyli pasuje
14 co jest odp. na punkt c

d) dobra czyli mam tak wtedy...
t
2+2t−8=0
Δ=36
t
1=−4
t
2=2
log
2 x = −4
x =
116
log
2 x = 2
x = 4 // To nie jest prawidłowa odp... coś przekombinowałem?
e) log
2 x − log x
2=8
t
2−2t−8=0
t
1=−2
t
2=4
log x = −2 ⇒ x=
1100
log x = 4 ⇒ x=1 * 10
4 //załozenie x>0 wszystko się zgadza... W zyciu bym na to nie
wpadł ze tak wolno czyli jak mam log
2 x i podstawiam log x=t to wtedy log
2 x= t
2? Dobrze?
3 paź 20:58
Michał: 
super yht dzięki wielkie, za mega solidne wytłumaczenie, wszystko czaje co tam ślicznie
opisałeś, ten d mi się najbardizej podoba ^^ bo mój mózg chyba nigdy by tego nie zauważył że
można to tak fajnie rozpisać, bardzo dziękuję za pomoc

Tobie blee też dzięki za pomoc ^^ zanim yth odpisał zdążyłęm zastosowac się do Twoich rad i sam
to zrobić

choć nadal ciekawi mnie gdzie jest błąd w rozwiązaniu przykładu d przez ze mnie,
jakbyście mogli panowie mi to wskazać

abym mógł dokonać korekty będę wdzięczny
3 paź 21:08
Michał: W sumie w międzyczasie, znazłem jeszcze jedne przykład z którym mam problem, jakbyście mogli
doradzić przy okazji

super by było
załozęnie x+1>0 => x>−1
2x−1>0 => x>
12
2x−1 ≠ 0
2x ≠
12
A jak zrobić przykład?
3 paź 21:11
yht:
d) musi być założenie t≥0 bo podstawiasz za pierwiastek który (z natury) jest nieujemny
zatem t=−4 nie spełnia założenia (więc olewasz to całkowicie i piszesz sprzeczność)
zaś dla t=2
dokonując podstawienia logarytmu zauważ, że nie logarytm, a
pierwiastek z logarytmu jest
równy 2
3 paź 21:13
Eta:
założenia
.......... i jeszcze log(2x−1)≠0 ⇒ 2x−1≠1 ⇒.............
log(x+1)=log(2x−1)⇒ x+1=2x−1⇒ ..........
i uwzględnij założenia!
3 paź 21:15
yht:
log(x+1) | |
| = 1 |*log(2x−1) |
log(2x−1) | |
log(x+1) = log(2x−1)
x+1 = 2x−1
...
3 paź 21:16
Eta:
3 paź 21:16
yht:
i takim osobom aż chce się pomagać

a nie tak jak czasami ...... byle spisać i do przodu
3 paź 21:19
Michał: 
To fajnie, cieszę się

bo w sumie jak zadaje pytanie, zawsze mam taki dreszczyk winny na
sobie, w głowie drąży mi myśl, zadajesz pytanie które na 99% ktoś już kiedyś zadał na
internecie jak nie na polskich internetach to na pewno znajdziesz coś w anglo−języcznej częsci
sieci tylko po prostu nie umiesz szukać (zawsze zanim wstawie pytanie robię research, ale
rzadko odnosi on pozytwny skutek... Chyba nie umiem szukać

). To tak trochę mnie mmm drażni
wewnętrznie, bo głupio mi będzie jak jakiś miły człowiek mi wstawi link do podobnego zadania
zrobionego na forum 6 miesięcy temu

Dobra do rzeczy

powracając do przykład d faktycznie nie wziąłem pod uwagę tego że logarytm
za ktory podstawiałem był pod pierwiastkiem robiąc korekte i podnosząc do kwadratu prawą
strone równania, wszystko wychodzi idelanie, niczym w zegarku

Tak, że dzięki super

Już
dostrzegam błąd.
A ten przykład nowy

gratki za zrobienie, w sumie nie byłem przekonay czy wolno mi tak
dzielić przez log jak ma tą samą podstawe (ale w sumie dla czego by nie...). Wyciągliście mnie
z niepewności wszystko wyszło czyt. x=2 co jest odp poprawną, zrobiłem potem przykłąd bardzo
podobny, którego tu nie wstawiałęm też mi wszystko, fajnie wyszło. Więc ten tego, bardzo wam
dziękuję za pomoc

eta i yht dzięki wam zrozumiałem moje niuanse

krok bliżej do spranwego
rozwiązywania logarytmów, bardzo, bardzo wam dziękuję za was czas!
Pozdrawiam gorąco Michael
3 paź 21:54
Eta:
3 paź 22:11