Udowodnij że dana liczba jest liczbą całkowitą
Andrzejeck: 3n+2 − 2n+2 + 3n − 2n10
Daną liczbę udało mi się doprowadzić do postaci 3n − 2n−1
jak udowodnić że jest ona liczbą całkowitą?
3 paź 23:05
mat: różnica liczb całkowitych jest liczbą całkowitą
3 paź 23:08
Eta:
| 1 | | 1 | |
| *[3n(9+1)−2n(4+1)]= |
| [10(3n−2n−1)]= 3n−2n−1 −−− jest całkowita |
| 10 | | 10 | |
3 paź 23:11
Mila:
| | 3n*(32+1)−2n*(22+1) | |
k= |
| = |
| | 10 | |
10*3
n− podzielne przez 10
5*2
n − podzielne przez 10 dla n∊N
+⇔10|k
3 paź 23:12
Eta:
@ mat
czy każda całkowita jest podzielna przez 10?
3 paź 23:14
mat: ale dziewczyny

Koleś już doszedl do tego, ze 3
n−2
n−1 tylko pytał na koncu czemu to
całkowite
3 paź 23:14
mat: ETA −−> odpisałem juz do postaci 3n−2n−1 tak jak chciał autor
3 paź 23:15
Eta:
Sorry ....nie czytałam
3 paź 23:15
Eta:
ETA −−− organizacja terrorystyczna

Eta=η −− grecka litera
3 paź 23:17
mat: a ja myslalem, ze eta, bo kobiETA
3 paź 23:23
Eta:
3 paź 23:27
Andrzejeck: To jak mam udowodnić że 3n − 2n−1 jest liczbą całkowitą?
3 paź 23:27
mat: 3
n jest całkowite i 2
n−1 jest całkowite, różnica całkowitych jest całkowita
3 paź 23:29
Eta:
dla n∊N+ liczba 3
n −− całkowita i liczba 2
n−1 −−− całkowita
różnica liczb całkowitych jest też całkowita
co kończy dowód
3 paź 23:30
Andrzejeck: dziękuję wam serdecznie za pomoc
3 paź 23:33