Co zrobiłam źle? Rozkład wielomianu
xyz: Co zrobiłam tu źle? Miałam rozłożyć wielomian na czynniki liniowe, poprawna odpowiedź to:
x
3 − 3x +2 = x
3 − x − 2x +2 = x( x
2−1) −2( x−1) = = x( x−1)(x +1) − 2 ( x−1) = ( x −1)
[x(x+1) − 2)= = ( x−1) ( x
2 + x − 2) = ( x − 1) ( x
2 −x +2x −2)= = ( x−1) [ x( x−1) +2(
x−1)] = = ( x −1) (x −1)( x+2)
Ja rozwiązałam to w następujący sposób:
x
3−3x+2=x
3−2x−x+2= x(x
2−1)−2(x−1)=(x−1)(x+1)(x−2)(x−1)
Prosiłabym o wytłumaczenie
3 paź 14:14
xyz: Mam też inne zadanie, zad.2) (x2+4x−1)2−16
Rozwiązałam to tak: (x2+4x−1−4)(x2+4x−1+4)= 4(x−1)+(x2−1)4(x+1)(x2−1)=
4(x−1)+(x−1)(x+2)4(x+1)+(x−1)(x+2)
Co zrobiłam tu źle i jak to rozwiązać?
3 paź 14:17
iteRacja:
2/ a2−b2 = (a−b)(a+b)
(x2+4x−1)2−42 = (x2+4x−1+4)*( (x2+4x−1−4) = (x2+4x+3)*( (x2+4x−5)
dalej policz Δ dla obu równań kwadratowych
3 paź 14:23
iteRacja:
1/ x3−3x+2 = x3−2x−x+2 = to jest dobrze
a dalej powinno być
= x(x−1)(x+1) −2(x−1) = (x−1)[ x(x+1) −2] = (x−1)(x2 + x − 2) = (x−1)(x−1)(x+2) =(x−1)2 *
(x−1)
3 paź 14:34
iteRacja:
robisz błędy przy wyłączaniu przed nawias
3 paź 14:37
xyz: @iteRacja w takim razie w 2 zadaniu w pierwszym nawiasie delta wynosi 4, x1=−3, x2=−1
W drugim nawiasie delta=36, x1=−5, x2=−1/2
Co dalej mam z tym zrobić?
3 paź 14:54
iteRacja:
drugie równanie kwadratowe ma pierwiastki −5 i 1
jak masz już pierwiastki, to zapisujesz równania kwadratowe w postaci iloczynowej
i masz ostateczny wynik w najprostszej postaci czyli iloczynowej
(x+3)(x+1)(x−1)(x+5)
3 paź 15:14