Funkcja homograficzna
Jacek: | | x | |
Uzasadnij, że dla każdej liczby rzeczywistej m równanie |
| = m ma przynajmniej |
| | |x|−2 | |
jednorozwiązanie
Pomoże ktoś ? Ja rozwiązałbym to graficznie, ale niestety nie umiem narysować tej funkcji

Z góry dzięki za pomoc
3 paź 18:25
karty do gry : lim
x → −2+ =
∞
lim
x → 2− = −
∞
Koniec.
3 paź 18:29
Jacek: Sorki, ale nic z tego nie rozumiem

Nie miałem jeszcze granic
3 paź 18:31
karty do gry : 
To rozpisuj dla x ≥ 0 i x≠ 2 oraz dla x < 0 i ≠ − 2
3 paź 18:33
Adamm:

widzimy z rysunku że funkcja przyjmuje wszystkie wartości rzeczywiste
karty do gry, to żadne uzasadnienie
3 paź 19:02
karty do gry : Dlaczego ?
Ja w swoim rozumowaniu błędu nie widzę.
3 paź 19:04
Adamm: no to jesteś ślepy
3 paź 19:05
Adamm: rozumiem o co ci chodzi, następnym razem napisz że funkcja ciągła, więc przyjmuje wszystkie
wartości z tego zakresu czy coś, a nie walisz nie wiadomo czym
3 paź 19:07
kochanus_niepospolitus:
bo nie masz błedu ... granice dobrze policzone i zgadzają się z wykresem funkcji
3 paź 19:08
J.G.Darboux i jego twierdzenie:
Panowie, nie kłócicie się! Nie ma o co.
3 paź 19:19