Jak zbadać czy ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca.
Beneliu: Jak zbadać czy ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca.
Umiem badać monotoniczność ciągów przez odjęcie a
n+1−a
n
ale tu doszło aby badać od pewnego miejsca. za skarby nie wiem o co chodzi.
mógłby ktoś wytłumaczyć na tym przykładzie?
3 paź 22:27
Blee:
Jezeli iloraz wiekszy id 1 to rosnacy, jezeli mniejszy od 1 to malejacy jest ciag
3 paź 22:37
Beneliu: tylko co oznacza "od pewnego miesjca"
3 paź 22:47
Mila:
| | n2+2n+2 | | n2+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | n!*(n+1) | | n! | |
| | 1 | | n2+2n+2 | | n2+1 | |
= |
| *( |
| − |
| )= |
| | n! | | (n+1) | | 1 | |
Badasz znak tej różnicy, wystarczy zbadać znak licznika
Przypuszczam, że od pewnego n ciąg jest malejący
−n
3+n+1<0⇔
−n
3<−n−1
Dla n≥2 wykres y=−n
3 leży pod wykresem g(n)=−n−1⇔
ciąg a
n malejący dla n≥2
3 paź 22:52
Beneliu: A na jakiej podstawiue przypuscilas że od pewnego miejsca ciag
Jest malejacy
4 paź 07:03
Jerzy:
Popatrz na wykres to zobaczysz, że od pewnego n wykres niebieski ( −n3) leży
poniżej wykresu zielonego (−n − 1) , a to oznacza, że: −n3 + n + 1 jest ujemne.
4 paź 07:08
Beneliu: To dla n<2 ten ciag jest rosnący? Czy niemalejący?
4 paź 07:11
iteRacja:
n<2 dla mamy ytlko jeden wyraz ciągu a1 wyraz pierwszy bo tylko 1<2
pytanie czy ciąg maleje czy rośnie nie ma sensu przy jednym razie a1, bo nie ma z czym
porownac
4 paź 07:31
Jerzy:
Patrz komentarz wyżej.
4 paź 07:32
Beneliu: Ale gdyby bylo wiecej wyrazów. Zalozmy wyrazy zaczynały by sie od n=−5
4 paź 07:34
Jerzy:
A potrafisz bez obliczania ustalic , od którego wyrazu ciąg:
an = (n − 6)(n − 10) jest rosnący ?
4 paź 07:34
Jerzy:
n jest liczbą naturalną, więc zapis: n = −5 jest bez sensu
4 paź 07:35
Beneliu: Od wierzchołka? 8?
4 paź 07:37
Jerzy:
Dokładnie tak.
4 paź 07:38
Beneliu: Ale an=(n−6)(n−10)
Dla n<8 jest majejacy? Bo funkcja wtedy maleje
4 paź 07:41
Jerzy:
Tak, dla n < 8 jest malejący.
4 paź 07:43