Zbiornik
hehe#2: Witam, mam takie zadanie: "Do zbiornika, w którym znajdowało się p0 hl wody, pierwszego dnia
dolano 70 hl wody, po czym każdego dnia dolewano o 7 hl wody więcej niż dnia poprzedniego.
Jednocześnie codziennie ze zbiornika ubywało 170 hl wody. Jaka powinna być początkowa ilość
p0 wody w zbiorniku, aby nigdy nie brakło w nim wody? Którego dnia w zbiorniku było najmniej
wody?"
Moje odpowiedzi to, że minimalna wartość wody to więcej niż 765hl, a najmniej wody będzie w
dniu piętnastym. Czy mógłby ktoś to sprawdzić ?
3 paź 22:05
wiesiu: Czyżby diamentowy indeks agh?
3 paź 22:07
hehe#2: Tak, chciałem przerobić zadania, sprawdzić czy mam jakiekolwiek szanse
3 paź 22:09
wiesiu: Ułożyłeś równanie?
3 paź 22:12
hehe#2: Ja to zrobiłem przy pomocy ciągu arytmetycznego
3 paź 22:13
hehe#2: Pierwszy wyraz to p0 − 100hl
A różnica to: −100 + 7*x
x−dzień
3 paź 22:16
wiesiu: Chyba masz dobrze ja to sobie zrobiłem teraz równaniem kwadrotowym i założyłem że Δ>0
3 paź 22:21
hehe#2: A jak wyglądało to równanie ?
3 paź 22:50
3 paź 23:03
rex: w tym zadaniu powinno wyjść 765 czy 765,16? Odpowiedź podają 765,16 ale wydaje mi się że 765
jest bardziej zgodne z treścią zadania. Proszę o rozwianie wątpliwości.
14 sty 19:11
rex: skoro podaja 765,16 to 765,16.....
14 sty 21:04
rex: chociaz sadze ze tam jest blad
14 sty 21:05
an: ilość wody dopływającej do zbiornika
70+7(n−1)−100=7n−107 jest to ciąg arytmetyczny
po ilu dniach suma dopływ odpływ będzie dodatnia
7n−107≥0 ⇒ n≥15,285... więc po 15 dniach będzie przybywać
| | 7*1−107+7*15−107 | |
S15= |
| *15= − 765 |
| | 2 | |
początkowo w zbiorniku powinno być 765hl, aby na koniec 15 dnia
w zbiorniku była najmniejsza ilość równa 0hl
15 sty 12:31
15 sty 12:38
rex: Dzięki an, potrzebne mi bylo takie potwierdzenie ze to nie ja zle mysle...
15 sty 22:00