geometria analityczna, romb, współrzędne
luna: Punksty A(2,2) i C(6, 10) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o boku długości 5. Jakie
są współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu?
3 paź 18:21
karty do gry : Równanie okręgu o środku w punkcie A i promieniu 5 :
(x−2)2 + (y−2)2 = 52
Równanie okręgu o środku w punkcie C i promieniu 5 :
(x−6)2 + (y − 10)2 = 52
Pozostałe dwa wierzchołki muszą należeć do danych okręgów, więc wystarcz rozwiązać złożony z
nich układ równań.
3 paź 18:25
Eta:
2 sposób
1/ wyznaczamy środek S ......S(4,6)
2/ proste AC i BD są prostopadłe
| | 10−2 | |
to aAC= |
| =2 zatem k: y= −0,5(x−xS)+yS⇒ ....y=−0,5x+8 |
| | 6−2 | |
B∊k to B( x,−0,5x+8)
3/ z tw. Pitagorasa w ΔASB:
|SB|
2=5 ⇒ (x−4)
2+(−0,5x+8−6)
2=5
rozwiąż to równanie ............................
x=2 v x=6
to y=−0,5*2=8 =.... v y= −0,5*6+8=...
B( 6,5) , D(2,7)
=============
3 paź 21:42