matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.3.2021
Zadania
Odp.
1
dzonypieczony:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania x
2
+ (m− 4) x + 4 = 0 jest mniejsza od 2.
1
dzonypieczony:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania x
2
+ (m− 4) x + 4 = 0 jest mniejsza od 2.
0
Damian:
Mamy zmienne C, X, Y, Z, W. Należy znaleźć takie wartości dla tych zmiennych, aby: X + W ≥ C i Z + Y ≥ C,
3
anna:
w skarbonce jest 80 monet − same 20 − groszówki i 50 − groszówki przy czym liczba monet 20 − groszowych stanowi 62,5% liczby wszystkich monet.
2
Jan:
Środkowa AD trójkąta równoramiennego ABC ma długość
√
21
a jego podstawa AB tworzy z ramieniem kąt o mierze 30 stopni Oblicz pole trójkąta ABC.
12
dzonypieczony:
Potrzebuje pomocy, mianowicie nie wiem jak narysować tę funkcję: f(x)= x
2
−x+|x−2| nie wiem co mam zrobić z tą wartością bezwzględną , jak to narysować, z góry dzięki!
3
bartox:
Witam. Jak obliczyć pochodną z: (5−x)
√
2x−1
?
2
Dżul:
Z liczb zbioru { 2,3,4,5,11,12} wybieramy po kolei bez zwracania dwie liczby i tworzymy ułamek zwykły w ten sposób, że pierwsza wylosowana liczba jest licznikiem, a druga mianownikiem
1
Dżul:
Napisz równanie okręgu wpisanego w trójkąt, którego jeden bok jest zawarty w osi OX, a dwa pozostałe boki sa zawarte w wykresie funkcji f(x)= −4/3|x| +4.
1
Dżul:
Każdy z wektorów v i w ma dodatnie współrzędne i długość 10. Wektor v jest prostopadły do prostej 3x+4y−8=0, a wektor w jest równoległy do prostej y= 7/24x +4. Wyznacz długośc wektora
2
Dżul:
Narysuj wykres funkcji f(x)= (2
x
−4)
2
/|2
x
−4| i podaj dla jakich wartości parametru m równanie f(x) =m ma dwa rozwiązania.
5
marin123:
Jak rozwiązać równanie x
3
− x
1/3
= 0
2
Joanna :
Proszę o pomoc w przekształceniu mi z jednej postaci do drugiej:
1
waldek:
wie ktoś może czy są kalkulatory obliczające złożoność obliczeniową algorytmów?
5
matfiz:
Dany jest czworokąt wypukły ABCD,w którym |AD|=|BC|
1
bart:
Witam potrzebuje ogromnej pomocy z prostego zadania z mikroekonomii. Wiem, ze to nie to forum, ale nigdzie ingdziej nie znajde tak dobrej pomocy jak tu
4
Mateusz:
Proszę o pomoc w całce ∫x
2
*(1+x
2
)
(
1/2) dx
1
aggi:
x3−3x+2=0
2
michał:
jak się wyliczało k z takiego wzoru n=2
k
6
dzonypieczony:
Dana jest nierówność
√
x −16
+
√
x +14
<
√
x + 34
. Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych spełniających tę nierówność. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności
3
ikier:
Przekształć wyrażenie 𝑐𝑜𝑠𝛼𝑡𝑔𝛼−1𝑠𝑖𝑛𝛼do najprostszej postaci ( czyli jednej funkcji trygonometrycznej ) i oblicz jej wartość w trójkącie prostokątnym o bokach 3,4,5,
5
ribi:
wykaż, że dla każdego x>0 i y>0 prawdziwa jest nierówność + 2
5
anka:
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC, jeżeli punkty K=(− 1, −2), L=(−5, −3), M=(−2,−5) są środkami jego boków.
1
kruonik:
n[(2n)!−(2n−1)!]
Obliczyć granicę ciągu. lim n−>
∞
3[(2n)!+(2n+1)!]
5
ja:
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x) = sinx + sin
2
x + sin
3
x + ....
2
anka:
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC, jeżeli punkty K=(− 1, −2), L=(−5, −3), M=(−2,−5) są środkami jego boków.
1
tina:
Wyznacz wartość m , dla której proste o równaniach y=(m2+5m+7)x−4 i y= − 1m+3x+6 są względem siebie prostopadłe.
9
Anna:
−x
2
+x+2>0
1
Anna:
x
2
+9x+14>0
2
Anna: