matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.3.2019
Zadania
Odp.
1
Jake:
W urnie jest n kul białych, kul czarnych dwukrotnie więcej niż białych, a zielonych trzykrotnie więcej niz białych. Losujemy jednocześnie dwie kule.
8
john:
Witam tym razem nie pytam o konkretne zadanie tylko chcę zrozumieć dlaczego w zapisie: log
a
b
7
Karolinkaa:
Dane jest równanie o niewiadomej x : x−(2mx)/(2m−1)=(2m+1)/x−1
1
Niktoś:
Jestem niemal przekonany co do poprawności tych rozwiązań, ale lepiej będę się czuł, jak ktoś mi to przejrzy. Są to zadania ze strony omj.edu.pl
2
student:
Czy jeżeli nie mamy miejsca zerowego pochodnej, ale jeśli można określić przedziały jej znaku to czy wciąż mozemy odczytać czy funkcja rosnie, lub maleje?
0
Piesek:
Wyznaczyć grupę izometrii własnych sześcianu.
1
Andrzej:
Oddział mechaniczny może wytworzyć w ciągu zmiany 600 detali nr 1 lub 1200 detali nr 2. Zdolność produkcyjna oddziału obróbki cieplnej, gdzie muszą trafić oba detale w tym
3
Alvinek:
Dlaczego jeżeli przykładowo siłomierz leży na stole i przyczepimy do niego z obu stron obważniki 10N to siłomierz pokaże nam 10N a nie 20?
18
Ash:
:::rysunek::: Witam, proszę o pomoc w kangurkowych zadaniach:
5
jlop:
Witam. Mam pytanie odnośnie nierówności.
1
wewewe:
Rzucamy kostka dopoki nie wypadnie szóstka. Wiedzac, ze rzuclismy juz 10 razy, oblicz prawdopobienstwo, ze w ciagu nastepnych 20 rzutów tez nie bedzie szóstki.
2
Świeżak:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których x
3
−3x +2 = m ma dwa pierwiastki ujemne i jeden dodatni.
1
afsdfas:
Udowodnij, że podane sumy są sobie równe:
6
Mati:
Dla jakich wartości parametru α reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
3
−(2sin4α)x
2
+3x+8sin2α−5 przez dwumian (x−2) jest równa 9?
4
Mariusz:
https://pastebin.com/Dz9B8KMa
1
crouso:
2tgα
tg2α =
1−tg
2
α
12
student:
f(x)=
3
√
x
2
−1
2
Nerwicaodnauki:
Czy okrąg da się opisać tylko na trapezie równoramiennym czy na dowolnym trapezie? znam zaleznosc z katami, jednak czy zawsze okrag opisany bedzie na rownoramiennym?
12
pierzyna:
poziom oficyny edukacyjnej pazdro
9
pierzyna:
tutaj jest http://www.tomaszgrebski.pl/infusions/pro_download_panel/download.php?catid=6 ale trzeba zaplacic a zeby moc zaplacic, to trzeba stworzyc konto,
3
Kamil1 :
Rozwiąż równania: (x+4)
2
= 8
4
Kamil1 :
Zbiorem rozwiązań równości x
2
< 10x jest?
6
Bolsz:
W ostroslupie prawidłowym trójkątny wysokość ściany bocznej prostopadla do krawędzi podstawy ma długość 5. Krawędź boczna ostroslupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°.
0
oko:
Książka zawiera x stronic. Na każdej jest y wierszy, a w każdym wierszu z liter. W drugim wydaniu tej samej książki zmieniono wymiary druku tak, że w każdym wierszu zmieściło się a
8
Pituś:
kat alfa jest ostry i tg alfa=3. wartosc wyrazenia (2sin−3cos)/4cos=...
2
Wojt:
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej −2<|z+i|<2
2
Pituś:
dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−x2+3x+4 osią symetrii paraboli, która jest wykresem funkcji g(x)=f(−x) jest prosta o równaniu...
1
Xvartis:
W trójkącie ABC: ∡B=120, |AC|=7, |AB|=3. Uzasadnij, że stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest mniejszy
1
Xvartis:
x+1
x+1
Dana jest funkcja f(x) = x+1 +
+
+...
x−2
(x−2)
2
a)Wyznacz wzór funkcji f. b)Wyznacz dziedzine funkcji f.
2
arti:
:::rysunek::: punkty A i B dziela okrag na dwa luki. krotszy z łukow AB ma dlugosc 3, a kat wpisany na nim
5
Michał:
Czy istnieje jakas inna metoda na rozwiazanie tego niz przerzucenie na druga strone i pierwiastkowanie 3ego stopnia?
2
arti:
:::rysunek::: Trojkat ABC wpisany jest w okrag o srodku S. jaka miare ma kat ACB, jesli kat BAD ma miare 54
4
Pituś:
Dane są liczby a=1−3
√
2
oraz b =2+
√
2
13
jadwigas:
naprawde nie rozumiem, bardzo proszę mi wyjaśnić za szczegółami(
1
izka:
witam mam pytanie co do wkładów oszczędnościowych dlaczego jeśli wnosiłabym przez taki sam okres czasu (np 3 lata) na końcu każdego kwartału przy tej samej stopie procentowej wklady
1
Igor:
Witam, czy w przykłady są równe? arctg3xdx = arctg(3x)dx
1
sylwiaczek:
Dane: Klasa IIIa: dziewczeta: 5; chlopcy: 10
6
marcin:
n + (−1)
n + 1
ile wyrazów ciągu a
n
=
nie należy do przedziału (0,99; 1,01)?
n
n + (−1)
n + 1
chciałem to rozwiązać jako nierównośc 0,99 < a
n
=
< 1,01
n
ale nie potafiłem tego rozwiązać rachunkowo
4
Marcin:
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór spełniający warunek i
2018
<|z+i|<Im(1+2i)
1
nderlands:
Suma długości przeciwprostokątnej i jednej z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 15, a druga przyprostokątna ma długość 5 pierwiastków z 3. Oblicz pole tego trójkąta i
21
chansey:
Uzasadnij, że dla dowolnych dodatnich liczb a i b zachodzi nierówność a/3b≥5/3−3b/(a+b)
3
Maks:
Dwie maszyny wykonują detale: pierwsza maszyna 75%, a druga 25%. Wśród detali maszyny pierwszej 95% , a maszyny drugiej 80% odpowiada wymogom technicznym. Wylosowano jeden detal, który
2
Koko:
Obliczyć całki iterowane 1. 2
3
Slawek:
−1
e
h
2
Lim
h
n
n∊ℕ i h=>0
+
Tam e jest do potegi −1/h
2
2
Ewa:
W prostopadloscianie o wysokosci 5 obwod ppdstawy jest rowny 28. Jakie wymiary powinna miec podstawa prostopadloscianu by jego objetość byla najwieksza ?
1
nick747:
Czy jest możliwość, jeśli tak to w jaki sposób: Aby wyznaczyć granice całkowania, znając funkcję podcałkową oraz wynik całkowania (na jakimś