Zadanie z niewiadomą, Pilna pomoc!
Karolinkaa: Dane jest równanie o niewiadomej x : x−(2mx)/(2m−1)=(2m+1)/x−1
Wyznacz te wszystkie wartości parametru m , dla których suma odwrotności dwóch różnych
pierwiastków równania należy do przedziału (−∞;4m+1).
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj sumę wszystkich tych końców przedziałów,
które są liczbami całkowitymi.
25 mar 22:57
Karolinkaa: nie mam pojecia jak to zrobic
25 mar 22:57
zys:
| | 2mx | | 2m+1 | | x−2mx | | 2m+1 | |
x− |
| = |
| czy |
| = |
| |
| | 2m−1 | | x−1 | | 2m−1 | | x−1 | |
25 mar 23:06
Karolinkaa: jak napisałam x − (2mx) : (2m−1) = ((2m+1):x) − 1
jedynka nie znajduje sie w drugim mianowniku
25 mar 23:12
25 mar 23:15
zys:
x≠0 m≠1/2
do wspólnego mianownika i mnóż na krzyż
Potem Δ>0 i wzory Viete'a
25 mar 23:21
Karolinkaa: ale dwie niewiadome
25 mar 23:25
zys:
niewiadoma to x ... m to parametr
25 mar 23:33