Suma Newtona
afsdfas: Udowodnij, że podane sumy są sobie równe:
25 mar 20:13
jc: Po lewej stronie mamy liczbę podzbiorów zbioru n elementowego o nieparzystej
liczbie elementów, a po prawej liczbę podzbiorów zbioru n elementowego o parzystej
liczbie elementów.
Niech r będzie jakimś elementem rozważanego zbioru n elementowego.
Przekształcenie A →A Δ {r} zadaje bijekcję pomiędzy wymienionymi rodzinami zbiorów
(Δ oznacza różnicę symetryczną). Stąd równość.
25 mar 20:27
PW: Coś tu jest nie tak. Sumowanie po "k" zmieniającym się w zakresie od 1 do n powoduje, że
pojawią się takie symbole jak
(dla n=10 i k=9).
26 mar 10:40
26 mar 10:51
PW: No tak, możemy sie tak umówic, tylko po co? Nie lepiej poprawnie sformułować zadanie stosując
sie do powszechnie przyjętych założeń?
26 mar 11:05
jc: PW, zakłada się, że k jest nieujemną liczbą całkowitą i ten warunek jest spełniony.
26 mar 11:24
jc: Dodam, że dowodzona równość nie jest prawdziwa dla n=0.
26 mar 11:25