Równanie kwadratowe
jlop: Witam. Mam pytanie odnośnie nierówności.
Mam 2 równania kwadratowe przykładowo x2−2x+15=0
delta = 4−4*1*15=4+60=64
x1 = −3 x2=5
2 przykład x2−10x+25=0
delta = 102−4*1*25=100−100=0
x0= −10/2 = −5.
Interesuje mnie dlaczego w drugiej delcie wychodzi 100−100, a w pierwszej 4+60 a nie np 4−60?
Na czym to polega?
25 mar 20:44
Jerzy:
W pierwszej Δ = 4 − 60 = − 54
25 mar 20:46
Jerzy:
W pierwszym równaniu jest brak rozwiązań.
25 mar 20:49
jlop: −56. Interesuje mnie + lub − w końcowym działaniu delty. Skąd mam wiedzieć kiedy daje +, a
kiedy −?
25 mar 20:49
Pytający:
Δ=b
2−4ac=b
2+(−4ac)
Zawsze odejmujesz 4ac, zawsze dodajesz (−4ac), to zwykła arytmetyka.
25 mar 20:56
jlop: Ok dzięki, o to mi chodziło
25 mar 21:10