Oblicz wartość parametru sinusa, mając resztę z dzielenia wielomianu
Mati: Dla jakich wartości parametru α reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=x3−(2sin4α)x2+3x+8sin2α−5 przez dwumian (x−2) jest równa 9?
Doszedłem do sin2α=sin4α. Wykonując rysunek mogę odczytać rozwiązanie π/2+kπ ale nie mogę
odczytać 2 pozostałych, co oznacza, że muszę zrobić to innym sposobem... jak?
25 mar 20:11
wredulus_pospolitus:
sin2x = sin4x ⇔ sin2x = 2sin2x*cos2x ⇔ sin2x(1 − 2cos2x) = 0
to ułatwi zadanie
25 mar 20:18
wredulus_pospolitus:
| | π | |
i nie wiem skąd Ci wyszło |
| + kπ |
| | 2 | |
| | kπ | |
skoro to na bank będzie |
| |
| | 2 | |
25 mar 20:19
Mati: Tak


Dzięki bardzo, zapomniałem zupełnie o tym
25 mar 20:20
Mati: to są 2 te same rzeczy kπ/2=π/2+kπ gdzie k∊C
kwestia zapisu, tak mnie w szkole nauczyli to tak zapisuję
25 mar 20:32
Mati: chociaż nie :v coś mi się tu spieprzyło chyba faktycznie
25 mar 20:33
Mati: masz rację ;−;
25 mar 20:34