trygonometria
Pituś: kat alfa jest ostry i tg alfa=3. wartosc wyrazenia (2sin−3cos)/4cos=...
wiem ze tg=sin/cos ale nie wiem jak rozwiązać to zadanie... Proszę o pomoc
25 mar 16:58
a7: 2sinα/4cosα−3cosα/4cosα=1/2tgα−3/4=3/2−3/4=6/4−3/4=1/2
25 mar 17:01
a7: oj chochlik 6/4−3/4=3/4
25 mar 17:05
Pituś: 1/2tgα−3/4=3/2−3/4 nie rozumiem tego... dlaczego tg zniknał i nagle pojawiło się 3/2?
25 mar 17:08
a7: za tgαpodstawiamy 3, które jest podane w zadaniu i stąd 1/2*3
25 mar 17:12
a7: tgα=3 i możemy go podstawić
25 mar 17:12
Pituś: ok, dzieki
25 mar 17:14
a7:
25 mar 17:14
janek191:
tg x = 3
| 2 sin x − 3 cos x | |
| = 0,5 tg x − 0,75 = 0,5*3 − 0,75 = 0,75 |
| 4 cos x | |
25 mar 19:14