przebieg zmiennosci
student: f(x)=3√x2−1
Pochodna nie jest określona dla 0 (ponieważ mianownik by się zerował), a w odp. podane jest, iż
tam jest minimum (dlaczego? 1)pytanie.).
Plus druga pochodna będzie ujemna, dla wszystkich liczb, oprócz 0 (tak ona również nie jest
określona).
Jednak wyliczone granice, pochodne i miejsca szczególne wskazywałyby na funkcję podobną do
paraboli, a więc wypukłą. Tutaj z drugiej pochodnej wynika, iż to funkcja wklęsła. (2)pytanie)
25 mar 19:23
Jerzy:
A gdzie tu masz mianownik ?
25 mar 19:33
student: W pochodnej pojawi się.
f'(x)= 2/3 * 1/3√x
Więc z dziedziny pochodnej trzeba wyrzucić x=0. Podobnie w przypadku drugiej pochodnej.
25 mar 19:38
student:
x
4 jest zawsze dodatnie, więc druga pochodna jest ujemna wszędzie oprócz zera. A więc funkcja
wklęsła.
A wydaje się, że powinna być wypukła.
25 mar 19:40
student: Byłabym wdzięczna za pomoc, bo kompletnie już zgłupiałam.
25 mar 19:53
Jerzy:
A co powiesz o funkcji y = √x ?
25 mar 19:56
student: A o co pytasz?
25 mar 20:07
student: Na pewno, że jest wklęsła. Ale co wtedy z tym minimum? Bo w odp jest, że oni jest w 0, a
przecież tam nie ma pochodnej
25 mar 20:15
Jerzy:
Funkcja ma minimum tam, gdzie pochodna nie istnieje.
25 mar 20:29
student: Myślałam, że warunkiem koniecznym na istnienie ekstremum jest zerowanie się pochodnej
25 mar 21:13
Mila:

y=|x|
w x=0 nie ma pochodnej, a jest minimum
25 mar 21:58
Jerzy:
I dobrze myślałaś,ale to tylko warunek koniezczny,ale nie wystarczający.
25 mar 22:29
Jerzy:
Sprawdź funkcję y = x3 . Pochodna się zeruje dla x = 0 , a czy tam jest ekstremum ? Nie, i
dlaczego ?
25 mar 22:31