trygonometria, oblicz α
jadwigas: naprawde nie rozumiem, bardzo proszę mi wyjaśnić za szczegółami(
Punkt P leży na ramieniu końcowym kąta α. Obliczyć sin α,cos α, tg α i ctg α, jeśli :
a) p(2,3)
b) P(−1,2)
c) P(−2,2)
d) P(2,−3)
25 mar 15:07
Jerzy:
A dokładnie czego nie rozumiesz ?
| | y | |
sinα = |
| , gdzie y to rzędna punktu P , a r to promień wodzący tego pumktu, czyli |
| | r | |
długość
odcinka |OP| , gdzie O , to początek ykładu współrzędnych.
25 mar 15:14
Jerzy:
| | x | |
cosα = |
| ( x odcieta punktu P ) |
| | r | |
25 mar 15:15
Mila:
No i wyjaśniłabym, ale Jadwiga nie pisze czego nie rozumie
25 mar 18:14
PW: Ja wiem. Nie rozumie definicji.
25 mar 18:19
jadwigas: nie rozumiem jak to wygląda na rysunku , i dlaczego wykorzystujecie x, y ,r / nas uczono że to
np. Sin a = a przez c
25 mar 19:35
Jerzy:
To tylko kwestia oznaczeń.
25 mar 19:37
jadwigas: tylko zaczęłam uczyć się tego więc niczego nie znam
25 mar 19:40
jadwigas: a czy mógł by mi pan wyjaśnić to na rysunku?
25 mar 19:44
janek191:

P = ( x, y)
r = I OP I =
√x2 + y2
więc
25 mar 20:01
San Tropes:

x=5
y=4
r=
√x2+y2
25 mar 20:02
janek191:
Np. a)
P = ( 2, 3)
więc
x = 2 y = 3
r =
√22 + 32 =
√13
| | y | | 3 | | 3 √13 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √13 | | 13 | |
| | x | | 2 | | 2 √13 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √13 | | 13 | |
25 mar 20:06
jadwigas: dziękuję bardzo =))))
25 mar 20:11
janek191:

d) P = ( 2, − 3)
x = 2 y = − 3
r =
√22 + ( − 3)2 =
√4 + 9 =
√13
| | y | | − 3 | | 3√13 | |
sin α = |
| = |
| = − |
| |
| | r | | √13 | | 13 | |
| | x | | 2 | | 2√13 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √13 | | 13 | |
| | y | | −3 | | 3 | |
tg α = |
| = |
| = − |
| |
| | x | | 2 | | 2 | |
| | x | | 2 | | 2 | |
ctg α = |
| = |
| = − |
| |
| | y | | −3 | | 3 | |
25 mar 20:19