dane sa liczby
Pituś: Dane są liczby a=1−3
√2 oraz b =2+
√2
wtedy iloraz liczb a/b jest równy:
a)−2−7
√2
b)4−7
√2
c)−2−7/2
√2
d)4−7/2
√2
wyszło mi (8−7
√2)/2

Prosze o pomoc
25 mar 15:41
25 mar 15:51
ABC:
a rachunki można np.tak:
| (1−3√2)(2−√2) | | 2−√2−6√2+6 | | 8−7√2 | | 7 | |
| = |
| = |
| =4− |
| √2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 mar 15:58
Pituś: A jeszcze myślałam nad takim czymś ale to pewnie błędne:
2*4−7√2 nad 2
i wtedy dwójki się skrócą i zostanie odp C
25 mar 16:30
Mila:
Oj, Pituś.
1) Ułamki piszemy za pmocą dużej litery U
U{ licznik} { mianownik} bez tej spacji między klamrami.
2) skąd weźmiesz ten minus przed 2 , skracałeś jedno przez 4 a drugie przez 2 ?
3) Weź prosty przykład:
albo tak:
25 mar 16:57