wyjaśnienie dziedziny logarytmu
john: Witam tym razem nie pytam o konkretne zadanie tylko chcę zrozumieć dlaczego w zapisie:
log
ab
a oraz b muszą być dodatnie?
rozumiem że dla a = 1, logarytm nie ma sensu,
ale dlaczego a i b muszą być dodatnie?
np. dlaczego nie można zapisać:
log
(−3)−27 = 3



Przecież
−3
3 = −27
25 mar 23:06
zys:
... bo tak sie umówili
25 mar 23:08
john: I co mam udawać że wszystko jest okej i wciąż używać tego nieuzasadnionego ograniczenia

25 mar 23:10
zys:
ono jest uzasadnione

! takie są załozenia dla logarytmu
25 mar 23:25
john: ale czemu
25 mar 23:27
john: to ja zrobie moja funckje lepszylog
ab i tu można już ujemne

Kto chce niech używa
25 mar 23:28
zys:
odkrywcze
25 mar 23:32
wredulus_pospolitus:
john ... dlaczego ... chociażby dlatego, że nie wiesz ile to jest log−28
po prostu funkcja f(a) = logab (dla określonego b = const.) byłaby prawie zawsze nieokreślona
dla a<0
z tego samego powodu funkcja f(x) = ax ma warunek: a>0
26 mar 00:03
john: no w sumie denerwujące to by było. chyba że by określić ją osobno dla a, b dodatnich i dla a, b
ujemnych ale wychodziłyby takie same wyniki
26 mar 02:24