3 Zadania z kangurka
Ash:

Witam, proszę o pomoc w kangurkowych zadaniach:
1. W wierzchołki kwadratu wpisujemy liczby naturalne w taki sposób, że jedna z dwóch liczb
wpisanych w końce dowolnego boku kwadratu dzieli drugą, żadna zaś z dwóch liczb wpisanych w
końce przekątnych tego kwadratu nie dzieli drugiej. Ile wynosi możliwie najmniejsza suma
czterech liczb wpisanych w wierzchołki w taki sposób? A)12 B)24 C)30 D)35 e)60
2. Co najmniej ile liczb trzeba usunąć ze zbioru {10,20,30,40,50,60,70,80,90}, aby iloczyn
liczb pozostałych był kwadratem liczby naturalnej? A)5 B)4 C)3 D)2 E)1
3. Dany jest trójkąt ABC o polu S. Niech D będzie środkiem boku BC. Na półprostych BA, DA, CA
wybieramy odpowiednio punkty P, Q, R, takie że |AP|=2|AB|, |AQ|=3|AD| i |AR|=4|AC|. Czemu jest
równe pole trójkąta PQ? A)S B)2S C)3S D)1/2S E) 0 (punkty P, Q, R leżą na jednej prostej)
25 mar 21:05
a7: zad 2 C
25 mar 21:26
a7: ? albo D zaraz sprawdzę i uzasadnię
25 mar 21:27
a7: 1*10*2*10*3*10*4*10*5*10*6*10*7*10*8*10*9*10=12*62*22 *5*7*8*32*103*106
z czego mi wynika że musimy wykasować nieparzystą ilość liczb czyli trzy bo z pozostałych
wyciągniemy pierwiastki będące liczbą naturalną
PS. 62=2*3*6 natomiast 5*7*8 (*10) nie zamienimy na potęgę liczby naturalnej
25 mar 21:34
a7: tam jest w pewnym miejscu "chochlik" i zamiast 32 powinno być 42
25 mar 21:36
Ash: Dzięki
25 mar 21:43
Mila:
cały iloczyn:
1*2*3*4*5*6*7*8*9*109
2*5=10
Mamy iloczyn:
3*4*6*7*8*9*1010=3*4*2*3*7*4*2*9*1010 po usunięciu 7
=42*92*22*(105)2
25 mar 21:45
a7: a więc E
25 mar 21:54
a7:

Zad. 1
podaję przykład kwadratu spełniającego war. zadania może to komuś coś pomoże
25 mar 22:08
a7:
25 mar 22:15
a7:
25 mar 22:50
a7: a więc zadanie 1 odpowiedź D
25 mar 22:52
a7: ZAD3 spróbowałabym zrobić w układzie współrzędnych i na początek zrobiłabym trójkąt ABC
trójkątem prostokątnym
wyjdzie na pewno C (lub B

)
25 mar 22:59
a7: cofam 22:59 zrobiłam rysunek i jednak nie wiem co wyjdzie
25 mar 23:04
a7:

trzeba elegancko policzyć dla przykładowego trójkąta prostokątnego
25 mar 23:23
Ash: Najśmieszniejsze jest to, że na kangurku oczekują rozwiązania w ok. 3min...
25 mar 23:47
Ash: Jeszcze raz dzięki za pomoc
25 mar 23:47
a7: to pewnie jest jakiś prostszy sposób
25 mar 23:52
a7: jak w trzy minuty to bym zrobiła rysunek i strzelała A lub B
25 mar 23:56