Objetosc ostroslupa
Bolsz: W ostroslupie prawidłowym trójkątny wysokość ściany bocznej prostopadla do krawędzi podstawy ma
długość 5. Krawędź boczna ostroslupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°.
Wyznacz objętość ostroslupa.
25 mar 17:24
zys:
... dobry rysunek to podstawa

!
Spodek wysokości ostrosłupa podzieli wysokość podstawy w znanym sosunku.
itd
25 mar 17:37
Bolsz: Hmm, wyliczylem wysokość ostroslupa ale mam problem z obliczeniem krawędzi podstawy, jakieś
wskazowki?
25 mar 19:02
zys:
... a jak wyliczyłeś wysokośc ostrosłupa
25 mar 19:05
zys:
... z jedngo trójkata wynika, że wysokość ostrosłupa to 2/3 wysokosci trójkata podstawy
Z drugiego znając tą zależność wyznaczysz zarówno krawędż podstawy jak i wysokość
ostrosłupa
25 mar 19:09
zys:
25 mar 19:12
Mila:

h
1=5
1) W ΔSOE: 5
2=H
2+|OE|
2
| | 4 | | 1 | | 5 | |
25= |
| h+ |
| h2 ⇔25= |
| h2 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
3) V=...
25 mar 20:11