Michał: Czy istnieje jakas inna metoda na rozwiazanie tego niz przerzucenie na druga strone i
pierwiastkowanie 3ego stopnia?
x3+9=0
25 mar 15:50
Mila:
x3=−9
x=−3√9
albo tak : (wychodzi na to samo)
x3+9=0
(x+3√9)*(x2−x3√9+3√92)=0
25 mar 15:54
Michał: A czy ta forma ktora ja opisalem jest bledna badz mozna jej uzyc tylko w okreslonych
przypadkach? Bo nauczyciel w szkole drze sie jak robiky tym sposobem i mowi ze tak jie mozna
25 mar 15:58
ABC:
w/g mnie najlepiej tak jak Mila 15:54 w ostatniej linijce, wtedy w szkole mówimy że trójmian
drugim nawiasie nie ma pierwiastków rzeczywistych, a na studiach dalej rozwiązujemy w liczbach
zespolonych
25 mar 16:06
Michał: Dziekuje za pomoc
25 mar 16:09
wredulus_pospolitus:
x3 + 9 = 0
stosujemy 'doskonale znany nam' wzór skróconego mnożenia:
(x + 3√9)*(x2 + x3√9 + (3√9)2) = 0 ⇒ x + 3√9 = 0 ⇒ x = −3√9
25 mar 16:25