matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.2.2019
Zadania
Odp.
0
Krzysztof:
Witam. Jednym z rozwiązań równania 3x3 + ax2 + bx + 12=0, gdzie a,b ∊ C, jest liczba 1+√3. Znajdź
0
BoosterXS:
Poszukuję jakiejś aplikacji na telefon/programu na komputer/strony internetowej do rysowania brył i ich przekrojów.
3
386618
. Zakładam nowy wątek, bo tam tłoczno. Wymyśliłam taką konstrukcję, czy jest poprawna?
0
ostra:
Dany jest ostrosłup SABCD, o podstawie czworokąta ABCD. Wyznacz kąt BAO(O punkt przeciecia przekątnych podstwy) jeżeli kąt SAC = α, a kąt SBD =2α.
11
Początkujący naukowiec:
Wyznacz wartości parametru a dla których wielomian ma pierwiastek dwukrotny. x
3
−ax +a −1
2
student:
Dana jest funkcja y=x
n
y'=nx
n−1
1
Paulina :
wyznacz zbiór wszystkich alfa ktory jest elementem (0*, 180*), dla których funkcja f(x) = (2sinalfa − 1)x + 2sinalfa −
√
3
:
6
Hope:
Uzasadnij, że nierówność jest spełniona dla dowolnego kąta α (α jest kątem ostrym) a) sinα*cosα≤1/2
4
Ala:
Witam. Jak rozwiążę taki układ równań? 14995 = a sin(b+c)
4
Michał :):
Hej mam problem z wyliczeniem jednej granicy
prosiłbym o pomoc
bo no nie wiem... Polecenie to policzenie zbieżności szeregów:
1
asdf:
Oblicz
3
Remik:
(log
3
x)
2
+3>2log
3
x
2
5
Satan:
∫|x| dx Jak to rozważać? Ogółem chodzi o wartość bezwzględną. Dwa przedziały?
5
Janek:
Dane jest równanie x
2
− kx + 2 + k = 0. Ustal, dla jakich wartości parametru k jeden z jego pierwiastków jest równy podwojonej ilości drugiego pierwiastka. Wyznacz te pierwiastki.
10
nicol:
witam Kochani i bardzo proszę o pomoc
0
blanx:
:::rysunek::: Niech ABCD będzie kwadratem. Wybieramy na BC i CD dwa punkty M i N takie, że kąt MAN = 45 °.
4
HELPP:
:::rysunek::: Sześcian o długości krawędzi a przecinamy płaszczyzną przechodzącą przez środki każdej krawędzi
8
HELPP:
2+4+6+...+2n
Oblicz lim n→
∞
n+5
2
Wiem że licznik to ciąg arytmetyczny i wyliczyłem że an=4n−2 a mianownik to symbol Newtona
7
fr:
:::rysunek::: W ostrosłupie trójkatnym wszystkie krawedzie boczne i dwie krawedzie podstawy maja
1
Arek11:
Prosze o pomoc w rozwiazaniu Arek11: Krzyś kupił n arkuszy balsy do zrobienia modeli statków i trzy puszki farby do
3
Kasia:
∫xdx/
√
x
2
−4
całka od 2 do 3 a ten pierwiastek jest 4 stopnia
0
xpiotr:
Oblicz objętość bryły ograniczonej obszarem D:x=a,x=3a,y=2b,y=3b oraz powierzchnią z=cxy, gdzie a,b,c>0
3
Arek11:
Krzyś kupił n arkuszy balsy do zrobienia modeli statków i trzy puszki farby do pomalowania tych modeli za 155 zł arkusz balsy był o 2 zł droższy od puszki farby Ile kosztuje arkusz balsy A
10
Mateniemaks:
Jak wyznaczyć najmniejszą wartość takiej funkcji: f(x)=(1/9+32/sinx)(1/32+9/cosx).
3
HELPP:
na okregu zaznaczono n roznych punktow. punkty te wyznaczaja 7750 rozne cieciwy. ile jest n?
9
sylwiaczek:
W meczu pilki noznej wystapilo dwunsatu pilkarzy druzyny A z numerami na koszulkach od 1 do 12 i trzynastu pilkarzy druzyny B z numerami od 1 do 13. Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania
2
HELPP:
oblicz prawdopodobienstwo ze dwie losowo wybrane osoby urodzily sie w tym samym dniu tygodnia
2
HELPP:
5
Wiadomo że α+β=270 stopni oraz sinα−sinβ=
. Oblicz wartość wyrażenia
7
sinα
−tg
−1
cosβ
2
Frudo:
Witam. Mam pytanko dotyczące dziedziny i asymptoty pionowej. Mam taki przykład:
2
fr:
:::rysunek::: Na zewnątrz równoramiennego trójkąta prostokątnego zbudowano kwadraty − jeden na
1
Buuuzo:
(log(x))
2
+3>2logx
2
2
gggmatmix:
:::rysunek::: Czy przedstawiona siatka jest siatką ostrosłupa?
2
.:
12
3π
Oblicz 237|tgα| jeżeli sin2α=−
i α∊(
;π)
13
4
7
sylwiaczek:
:::rysunek::: Udowodnij, że IBPI=6IPDI jesli wiadomo ze IAEI=3IADI i IMBI=4IAMI
8
Hali:
Dwa autobusy wyjechały jednocześnie z miejsca A do miejsca B. Pierwszy z nich połowę drogi przebył z prędkością 80km/h a następnie dwukrotnie zmniejszył prędkość. Drugi z nich połowę
2
Michał99:
witam mam problem z zadankiem którego nie zdążył wytłumaczyć wykładowca, jak się zabrać za te przedziały?
13
nk:
Witam, potrzebuję pomocy ze znalezieniem ekstremów lokalnych funkcji i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać:
2
naszybko:
szybkie pytanie szybka odpowiedz sin2x=−1/2 lub sin2x=1
8
konopkaelo:
hej. oblicz granicę funkcji