Ekstrema lokalne funkcji
nk: Witam, potrzebuję pomocy ze znalezieniem ekstremów lokalnych funkcji i nie bardzo wiem jak się
do tego zabrać:
f(x)= 7x/1+x2
bardzo proszę o pomoc
25 lut 12:13
Jerzy:
Ustal dziedzinę i policz pierwszą pochodną.
25 lut 12:16
nk: wedle moich wyliczeń pochodna to −7x2/(1+x2)2 − problem przychodzi jak mam wyznaczyć miejsca
zerowe
25 lut 12:23
ICSP: zła pochodna.
| | x2 −1 | |
f'(x) = −7 |
| |
| | (x2 + 1)2 | |
25 lut 12:25
Jerzy:
Pochodna zła.
| | 7*(1 + x2) − 7x*2x | | 7*(1 − x2) | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (1 + x2)2 | | (1 + x2)2 | |
Teraz miejsca zerowe, czyli: 7*(1 − x
2) = 0
25 lut 12:26
nk: Czyli dobrze wnioskuję że maksimum to będzie −1, a minimum 1?
25 lut 12:33
Jerzy:

Źle wnioskujesz. Popatrz na wykres: y = 1 − x
2 i ustal jak zmienia sie znak.
25 lut 12:35
Jerzy:
Może niepotrzebnie ICSP wyłączył − 7 przed ułamek w pochodnej i to cie myli.
25 lut 12:36
ICSP:
25 lut 12:37
nk: Czy mogę prosić o jakiś odnośnik do analogicznego przykładu? Powiem szczerze że nie mam pojęcia
jak się za to zabrać, przykłady na których działałam to zadania pokroju 𝑦 = x3+x2−x+5 i z
tymi nie mam żadnego problemu, ale jak przychodzi do takiego zadania to leżę, nie robiłam
takich przykładów nigdy i nie mieliśmy tego w przerabianym materiale, a nie mogę znaleźć
jakiegoś podobnego przykładu na internecie żeby móc na czymś bazować.
25 lut 12:52
naszybko: @nk
zobacz sobie w tablicach wzor na pochodna ilorazu dwoch funkcji
25 lut 12:58
Jerzy:
Aby istniało ekstremum lokalne, to pierwsza pochodna musi sie zerować (warunek konieczny)
i zmieniać znak w miejscach zerowych. Tutaj pochodna zeruje sie w punktach
x = −1 oraz x = 1. Znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia 1 − x2
( patrz rysunek). Dla x ∊ (− ∞,−1) pochodna jest ujemna, a więc funkcja maleje. Dla x ∊ (−1,1)
pochodna jest dodatnia, a więc funkcja rośnie. W punkcjie x = −1 funkcja zmieniła sie z
malejacej na rosnąca, a więc ma tam minimum. Przeanalizuj sama punkt x = 1
25 lut 12:59
6latek: nk
A Krysicki Wlodarski nic nie podaje ?
25 lut 13:01
nk: czyli w punkcie x=1 funkcja ma maksimum lokalne?
25 lut 13:17