wyjazd
nicol: witam Kochani i bardzo proszę o pomoc
na czterotygodniowe wakacje rodzina A przeznaczyła pewną kwotę na wyżywienie. W pierwszym
tygodniu wydała 30% zaplanowanej kwoty, w drugim wydała o 60 zł mniej niż w pierwszym, w
trzecim połowę reszty pieniędzy. Na czwarty tydzień zostało 270 zł. Jaką kwotę przeznaczyli na
wyżywienie
z moich obliczeń wychodzi,ze 1200 zł nie wiem czy dobrze
x=o,3x+0,3x−60+0,5[x−(0,3x+0,3x−60)]+270
pomóżcie

25 lut 18:29
janek191:
x − planowana kwota
I tydzień 0,3 x
II tydzień 0,3 x − 60
III tydzień 0,5*[ x − 0, 3 − ( 0,3 x − 60)]
IV tydzień 270
Mamy
0,3 x + ( 0,3 x − 60) + 0,5 *[ x − 0,3 x − ( 0,3 x − 60)] + 270 = x
0,6 x − 60 + 0,5 x − 0,15 x − 0,15 x + 30 + 270 = x
0,8 x + 240 = x
0,2 x = 240
x = 1 200
==========
25 lut 18:37
nicol: mam jeszcze jeden problem
wyznacz a ze wzoru b=aa+1+1
pomóżcie bo nie daję rady
25 lut 18:38
nicol: Janek czyli zrobiłam dobrze? tak
25 lut 18:39
janek191:
a = (a + 1)*( b − 1) = a*b − a + b − 1
2 a − a*b = b − 1
a*( 2 − b) = b − 1
25 lut 18:41
janek191:
Ok
25 lut 18:44
6latek: a=(b−1)(a+1)
a= ab−b−a+1
a+a−ab= −b+1
2a−ab= −b+1
a(2−b)= −b+1
i odpowiednie zalozenia
Sprawdz jeszcze bo pisalem on line
25 lut 18:46
6latek: Witaj
25 lut 18:51
janek191:
Cześć, co tam na Śląsku?
25 lut 18:53
6latek: Na Dolnym jest cieplo
Ale i tak zaraz bede palil
25 lut 18:54
nicol: Janek 191



bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich GENIUSZY Matematycznych
dzięki wszystkim
25 lut 18:54