Stereometria
fr:

W ostrosłupie trójkatnym wszystkie krawedzie boczne i dwie krawedzie podstawy maja
długosc b, a kat miedzy równymi bokami podstawy ma miare α. Oblicz objetosc tego ostrosłupa.
No i prosiłbym kogoś o sprawdzenie,czy dobrze myślę i licze,bo coś pewnie przedobrzyłem
Skoro równe krawędzie boczne to na podstawie można opisać okrąg,podstawa jest trójkątem
równoramiennym.
Z tw. cos.
a
2=2b
2−2b
2cosα
h=wys.w ΔABC
| | h | | α | |
potem |
| =cos |
| i wiadomo co dalej |
| | b | | 2 | |
25 lut 17:34
Adamm:
na trójkącie zawsze da się opisać okrąg
25 lut 17:45
fr: no chodziło mi o spodek wysokości ostrosłupa
25 lut 17:47
Adamm:
ja bym pomyślał czy aby na pewno wysokość ostrosłupa przecina podstawę
na środku okręgu opisanego na tym trójkącie
innymi słowy, uzasadnienie by się tu przydało
25 lut 17:47
Adamm:
h jest ci niepotrzebne
to H czego szukasz <− tw. Pitagorasa
25 lut 17:50
fr: Tak wiem,tylko chciałem powiązać jakoś te a z b poprzez h,bo wzór na Pp wziąłem używając 'b' a
nie 'a' więc jakoś to chciałem powiązać poprzez h właśnie

tak czy inaczej dzięki za pomoc
25 lut 17:56
Adamm:
tylko że b masz dane a a nie masz dane
25 lut 17:58
iteRacj@:
| | α | |
Kąt zaznaczony kolorem zielonym ma miarę α a nie |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
Jeżeli |AB|=|BC|=b, to |<ABC|=α → |<AS2C|=2α → |
| |<AS2C|=α |
| | 2 | |
25 lut 18:03