matematykaszkolna.pl
Policz granicę Michał :): Hej mam problem z wyliczeniem jednej granicy emotka prosiłbym o pomoc bo no nie wiem... Polecenie to policzenie zbieżności szeregów:
 10n*2n! 
(od n=1 do )∑

(2n)! 
Ok żeby ciąg dodatni był zbieżny jego granica limn→ an=0 tj. warunek konieczny (tego nie potrafię wyliczyć, choć zastanawiam się czy korzystając z kryterium D'Alamberta albo Couchy'ego nie wyliczam tego) Tylko że zastanawiam się czy muszę na pewno to liczyć, ten warunek konieczny w tym przypadku?
 an+1 
Bo korzystając z kryterium D'Alamberta tj limn−>oo

jeżeli wyszło mi 0
 an 
(warunek wystarczający wynik <1 co świadczy o zbieżności ciągu). Czy to nie spełnia mi automatycznie warunku koniecznego Sorrcia za głupie pytania ale zaczynam się gubić potrzebuje rozjaśnienia w tej sprawie. Dzieki za pomoc z góry, pozdrawiam wszystkich mniej lub bardziej zainteresowanych!
25 lut 19:25
ABC: Warunek konieczny jak sama nazwa wskazuje nie jest wystarczający emotka
25 lut 19:28
Michał :): No tak czyli mam policzyć i konieczny i wystarczający no to wystarczający jestem w stanie policzyć wyszło mi emotka ale ten konieczny to tak średnio... nie wiem jak się abrać do tego żeby policzyć granicę w nieskończoności dla an
25 lut 19:43
ABC: jeżeli masz polecenie zbadać zbieżność i ktorekolwiek kryterium skutkuje na plus lub minus, to nie badasz już warunku koniecznego emotka
25 lut 19:47
Michał :): No to lodzio miodzio =D dziękuję ABC emotka wszystko jasne! Ale to w takim razie upraszcza sprawa masakra... Doceniam pomoc, dzięki!
25 lut 19:54
uhi: αγδ
26 lut 16:23