Jak rozwiązać równanie
Ala: Witam. Jak rozwiążę taki układ równań?
14995 = a sin(b+c)
31658 = a sin(3b+c)
33661 = a sin(13b+c)
25 lut 19:57
ABC:
wygląda mi to na jakiś konkurs
25 lut 20:18
Ala: Po prostu potrzebuję z tym pomocy na szybko
25 lut 20:26
Adamm:
13b+c = 6(3b+c)−5(b+c)
wiedząc to możesz wyrazić
sin(13b+c) zupełnie za pomocą a
w ten sposób znajdziesz a
25 lut 20:34
Ala: Mógłbyś to trochę rozwinąć?
25 lut 21:03
Mariusz:
Tak tylko przydatny będzie jeszcze cosinus
a gdybyśmy chcieli liczyć go z jedynki trygonometrycznej
utracimy jego znak bo nie jest podane w której ćwiartce są
b+c, 3b+c, 13b+c
Ten układ równań wygląda jak nieco przekształcone twierdzenie sinusów
tylko że na płaszczyźnie jest warunek że suma kątów to 180°
26 lut 05:12