Funkcja dwóch zmiennych
Michał99: witam mam problem z zadankiem którego nie zdążył wytłumaczyć wykładowca,
jak się zabrać za te przedziały?
Znaleźć wartość największą i najmniejszą
funkcji na podanym zbiorze:
(6.1) f(x, y) = xy2 + 4xy − 4x,
D = {(x, y) : −3 ≤ x ≤ 3, −3 ≤ y ≤
0},
25 lut 12:47
ABC:
szukaj punktów krytycznych wewnątrz obszaru D, a następnie zbadaj zachowanie funkcji na brzegu
25 lut 13:44
PW: Chyba to zadanie jest łatwiejsze niż się wydaje.
f(x, y) = x(y2+4y−4)
− jest to iloczyn funkcji jednej zmiennej x i jednej zmiennej y, zachowanie obu funkcji na
podanych przedziałach znamy.
25 lut 14:32