/
HELPP:

Sześcian o długości krawędzi a przecinamy płaszczyzną przechodzącą przez środki każdej krawędzi
wychodzącej z jednego wierzchołka. Objętość odciętego ostrosłupa jest równa?
Wiem że V całęgo sześcianu to a
3 ale nie wiem jak się wziąć za ten odcięty kawałek
25 lut 18:06
ICSP: Podstawa : trójkąt prostokątny o bokach: a/2 , a/2 , a
√2/2
Wysokość : a/2
| 1 | | 1 | | 1 | | a | | a | | a | |
V = |
| Pp * H = |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = ... |
| 3 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 lut 18:11
25 lut 18:11
wredulus_pospolitus:
odcięty jest ostrosłup który można ustawić tak, że:
| a | |
1) podstawą jest trójkąt prostokątny (patrz górna ściana sześcianu) o przyprostokątnych |
| |
| 2 | |
| a | |
2) wysokość jest będzie także równa |
| |
| 2 | |
3) Więc jego objętość będzie równa
25 lut 18:11
HELPP: Dziękuje
25 lut 18:12