Wielomian z parametrem
Początkujący naukowiec: Wyznacz wartości parametru a dla których wielomian ma pierwiastek dwukrotny.
x3 −ax +a −1
Zapisałem w postaci:
(x−d)2 * (x−b) ale wychodzą mi bzdury zupełne. Pomożecie?
25 lut 21:31
ICSP: x3 − ax + a − 1 = x3 − 1 − ax + a = (x − 1)(x2 + x + 1) − a(x − 1) =
(x − 1)(x2 + x + 1 − a)
25 lut 21:32
ICSP: Teraz mogą zajść 2 przypadki.
25 lut 21:33
mat: x3−ax+a−1
x3−1−ax+a
=(x−1)(x2+x+1)−a(x−1)
=(x−1)(x2+x+1−a)
25 lut 21:33
Adamm:
x
3−ax+a−1 = 0
3x
2−a = 0
xa/3−ax+a−1 = 0
27(a−1)
2 = 4a
3
a = 3/2 lub a=3
25 lut 21:38
Początkujący naukowiec: ICSP
No, że albo jedynka jest jednym z pierwiastków tego drugiego nawiasu albo tam jest delta = 0
Jesteś w stanie powiedzieć, czemu ten mój sposób nie wypalił?
Dzięki btw za podsunięcie rozwiązania
25 lut 21:38
ICSP: Nie wiem dlaczego nie wypalił.
Możesz nie umieć mnożyć
Możesz nie umieć rozwiązywać układów równań
Powodów może być wiele.
Sam pomysł jest dobry.
25 lut 21:40
Adamm:
a = 3/4 lub a = 3
25 lut 21:40
Początkujący naukowiec: Tak też mi teraz wyszło, ale czemu tamto nie zadziało w tym przypadku?
25 lut 21:42
Początkujący naukowiec: Nie ważne, jutro będzie lepiej
Nie widziałem odpowiedzi
Dzięki w każdym razie, idę szukać błędów
25 lut 21:43
Początkujący naukowiec: Po wymnożeniu (sprawdzone photomathem)
x3 + x2(−b−2a) + x(2ab+a2) −a2 * b
Biorę
−b−2a =0
b=−2a
Podstawiam
−a2 * −2a = −1
I zaczyna się
25 lut 21:47
ICSP: −b − 2d = 0 ⇒ b = −2d
2bd + d
2 = −a
d
2b = a − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4d
2 + d
2 = −a
−2d
3 = a − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3d
2 = a
−2d
3 = a − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2d
3 + 3d
2 −1 = 0
25 lut 22:13