Obliczyłem tylko deltę która musi być >0. Ktoś wie co dalej trzeba zrobić? :)
Janek: Dane jest równanie x2 − kx + 2 + k = 0. Ustal, dla jakich wartości parametru k jeden z jego
pierwiastków jest równy podwojonej ilości drugiego pierwiastka. Wyznacz te pierwiastki.
Odpowiedzi: x∊{−1, −1/2} dla k=−3/2, x∊{2, 4} dla k=6
25 lut 18:57
6latek: Δ=
x1=
x2=
x1= 2x2
25 lut 19:06
janek191:
Δ = k
2 − 4 k − 8 > 0
Δ
k = 48 = 16*3 ⇒ p{Δ
k) = 4
√3
k
1 = 2 − 2
√3 < 0
k
2 = 2 + 2
√3 > 0
k ∊( −
∞, k
1) ∪ ( k
2, +
∞)
Mamy
| | k − √k2 − 4 k − 8 | | k + √k2 − 4 k − 8 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
mamy
k −
√ k2 − 4 k − 8 = 2 k + 2
√k2 − 4 k − 8
− k = 3
√ k2 − 4 k − 8
Dla k < 0 podnosimy do kwadratu
k
2 = 9 k
2 − 36 k − 72
8 k
2 − 9 k − 18 = 0
Δ = 225
√Δ = 15
Dla k = −1,5
Obliczamy
| | − 1,5 − √ 2,25 + 6 − 8 | | −1,5 −0,5 | |
x1 = |
| = |
| = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | −1,5 + 0,5 | |
x2 = |
| = − 0,5 |
| | 2 | |
Itd.
25 lut 19:20
ICSP: x
1 = 2x
1
(x − x
1)(x − 2x
1) = x
2 − kx + 2 + k
3x
1 = k
2x
12 = k + 2
2k
2 = 9k + 18
k = −3/2 v k = 6
25 lut 19:26
ICSP: dla k = 6 dostajesz x1 = 2 oraz x2 = 4
dla k = −3/2 dostajesz x1 = −1/2 oraz x2 = −1
Nie doczytałem o wyznaczeniu pierwiastków.
25 lut 19:27
Janek: Dziękuje za odpowiedzi
25 lut 19:41