Prosze o pomoc w rozwiazaniu
Arek11: Krzyś kupił n arkuszy balsy do zrobienia modeli statków i trzy puszki farby do pomalowania tych
modeli za 155 zł arkusz balsy był o 2 zł droższy od puszki farby Ile kosztuje arkusz balsy A
ile puszka farby
25 lut 16:59
wredulus_pospolitus:
a = cena arkusza balsy
n = liczba arkuszy balsy
p = cena puszki farby
a*n + 3*p = 155
a = p+3
pamiętaj że 'n' musi być liczbą NATURALNĄ
25 lut 17:01
Arek11: Wynik ma wyjsc 155−2n/n+3
A cena arkuszu( 155−2n/n+3 )+ 2
Jak to rozpisac
25 lut 17:26
wredulus_pospolitus:
(p+3)*n = 155 −3p
| | 155−3p | | 155 + 9 − 9 − 3p | | 164 | |
n = |
| = |
| = |
| − 3 |
| | p+3 | | 3+p | | 3+p | |
| | 164 | |
i teraz sprawdzasz dla jakich 'p' będziesz mieć |
| jest liczbą NATURALNĄ większą od 3 |
| | 3+p | |
(no bo n>0 i n∊N)
25 lut 17:47