.
HELPP: | | 2+4+6+...+2n | |
Oblicz lim n→∞ |
| |
| | | |
Wiem że licznik to ciąg arytmetyczny i wyliczyłem że an=4n−2 a mianownik to symbol Newtona
| | n2+9n+20 | |
który mi wyszedł |
| obliczyłem że granica jest równa 0 ale nie wiem czy to dobry |
| | 2 | |
wynik ponieważ mam to zadanie do zakodowania dlatego chciałbym usłyszeć rozwiązanie tego
25 lut 17:48
wredulus_pospolitus:
rozpiszmy ten ciąg z licznika i zaznaczmy a
10:
2,4,6,8,10,12,14,16,18,
20,22,24
a z Twojego wzoru:
a
10 = 40 − 2 =
38
hmmm ... no chyba coś się nie zgadza, nie sądzisz

a
n = 2n <−−− taki jest wzór na n'ty wyraz ciągu
25 lut 17:51
wredulus_pospolitus:
Mianownik dobrze zapisany
25 lut 17:52
HELPP: To co mam zrobić z licznikiem?
25 lut 17:52
ABC:
podejrzany wynik
| | 2+2n | |
2+4+6+...+2n= |
| n=n(n+1) |
| | 2 | |
25 lut 17:52
wredulus_pospolitus:
Podałem Ci prawidłowy wzór na n'ty wyraz ciągu ... skorzystaj z tego i oblicz sumę Sn
25 lut 17:53
HELPP: Dziękuje bardzo za pomoc

jaki powinien wyjść wynik? bo teraz wyszedł mi 2 i nie jestem pewny czy jest okej
25 lut 17:56
wredulus_pospolitus:
Dobrze Ci wyszło
25 lut 17:58
HELPP: Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc!
25 lut 17:58