.
sylwiaczek:

Udowodnij, że IBPI=6IPDI jesli wiadomo ze IAEI=3IADI i IMBI=4IAMI
25 lut 14:37
wredulus_pospolitus:
AB || DC
25 lut 14:57
sylwiaczek: tak, to jest trapez
25 lut 15:42
sylwiaczek: pomoze ktos?
25 lut 17:21
oli: Trójkąt AME jest podobny do trójkąta DNE (kąty MAE i NDE są równe oraz kąty AME i DNE są równe,
gdyż proste AB i DC są równoległe).
Trójkąt MBP jest podobny do trójkąta NDP (kąty MBP i NDP są równe oraz kąty BMP i DNP, gdyż
proste AB i DC są równoległe).
25 lut 18:05
oli: N oznacza punkt przecięcia odcinka EM z prostą DC
25 lut 18:08
Eta:

1/ rysunek
| | 2b | |
2/ trójkąty EFD i ABD podobne w skali k= |
| =2 |
| | b | |
to |EF|=10a i |FD|=2|DB|= 2n+2m
3/ trójkąty BMP i EFP podobne
| | |FP| | | 10a | | 5 | |
to: |
| = |
| = |
| |
| | |P|B| | | 4a | | 2 | |
co daje tezę |BP|=6|PD|
======================
c.n.w
25 lut 21:09
Eta:
2 sposób ( jak podaje
oli
Z podobieństwa trójkątów
AME i DNE |DN|=2a
i z podobieństwa trójkątów
BMP i DNP
|BP|=6|PD|
==========
c.n.w.
|
25 lut 21:26
sylwiaczek: dziekuje
26 lut 16:34