matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
HELPP:
5
Wiadomo że α+β=270 stopni oraz sinα−sinβ=
. Oblicz wartość wyrażenia
7
sinα
−tg
−1
cosβ
25 lut 16:23
HELPP:
25 lut 17:04
Mariusz:
sin(270−α)=sin(270)cos(α)−cos(270)sin(α) sin(270−α)=−cos(α)
5
sinα−(−cos(α))=
7
5
sinα+cos(α)=
7
1
1
5
√
2
(
sinα+
cos(α))=
√
2
√
2
7
5
√
2
sin(45+α)=
7
5
sin(45+α)=
7
√
2
5
√
2
sin(45+α)=
14
cos(270−α)=cos(270)cos(α)+sin(270)sin(α) cos(270−α)=−sin(α) Co z tym tangensem a może to modny u amerykańców zapis funkcji cyklometrycznej tylko co z argumentem
25 lut 17:16