elementarne konstrukcyjne geometryczne
iteRacj@:

To jest zadanie 69 z podręcznika z wątku
386618. Zakładam nowy wątek, bo tam tłoczno.
Wymyśliłam taką konstrukcję, czy jest poprawna?
Skonstruuj trójkąt ABC, mając dane: odcinek s=|BC|−|CA|, bok AB i kąt <ABC=β.
rysuję odcinek AB i kąt <ABC=β
na ramieniu kąta zaznaczam odcinek s=|BC|−|CA|, otrzymuję pkt D
łączę A i D odcinkiem
znajduję jego symetralną
punkt przecięcia symetralnej z ramieniem kąta β jest trzecim wierzchołkiem trójkąta ?
25 lut 22:53
6latek: O ktorej bedziesz rano na forum?
25 lut 23:01
iteRacj@:

Sugerujesz, że może rano wymyślę coś lepszego ? Chyba nie...
Ale zadania mi się spodobały, wymagają uruchomienia wyobraźni.
Jutro cały dzień nie będę mieć dostępu do internetu.
25 lut 23:07
6latek: Nie .
szkoda ze Cie nie bedzie . Teraz slucham audycji z pulkownikiem Wronskim . Do zobaczenia na
forum pojutrze
25 lut 23:21
6latek:

Twoje rozwiazanie jest dobre wedlug autorki
dalej piszse tak
Z tresci zadania wynika ze BC>CA a wiec kat CAB > kata ABC
Jesli zatem β≥90
o to zadanie nie ma rozwiazania
Zalozmy teraz z e β jest ostry i oznaczmy przez E rzut prostokatny punktu A na prosta BD
Jesli s <BE to zadanie ma jedno rozwiazanie
W przeciwnym wypadku nie ma rozwiazan
27 lut 12:18
ite:
To teraz już wiem, jak w tym zadaniu powinien wyglądać dowód poprawności konstrukcji.
27 lut 12:43
6latek: Na jednym ramieniu kata β odkladamy od wierzcholka B odcinek |BA|
na drugim odcinek o dlugosci s
Otrzymujemujemy w ten sposob punkty A i D . Punkt przeciecia symetralnej odcinka AD z
polprosta BD jest wierzcholkiem C trojkata
Tyle w rozwiazaniu
27 lut 12:51