matematykaszkolna.pl
Geometria 6latek: Dzien dobry Moglby ktos napisac jakie konstrukcje geometryczne sa wymagane teraz (szkola srednia ) Dziekuje
24 lut 15:39
6latek: Zapomnialem napisac ze chodzi mi o planimetrie
24 lut 15:40
mmm: żadne emotka
24 lut 17:05
6latek: Naprawde _
24 lut 17:24
6latek:
24 lut 18:44
ABC: 6latek przypomniałeś mi że to też mam w piwnicy: https://tezeusz.pl/krygowska-zofia-konstrukcje-geometryczne-na-plaszczyznie-1-821654 rok wydania 1958 ta epoka odeszła w siną dal dawno temu emotka
24 lut 18:49
PW: Ale nie jest tak, że uczeń szkoły średniej nie zna żadnych konstrukcji za pomocą cyrkla i linijki. Przede wszystkim ma znać to co było w szkole podstawowej. Szczególy w podstawie programowej.
24 lut 19:06
Eta: emotka
24 lut 19:06
Eta: Po szkole podstawowej niektórzy nie wiedzą ile jest 7*8
24 lut 19:07
PW: Miałem takiego ucznia, ale sobie radził. Liczył znanym sposobem na palcach 7•9 i odejmował od wyniku 7.
24 lut 19:31
ABC: cwana bestia , ale tego nie można porównywać z dowodem poprawności konstrukcji, dyskusją ilości rozwiązań, itp, tak jak to było 60 lat temu. Dla dzisiejszej młodzieży to Himalaje niestety
24 lut 19:34
Adamm: Sam też nigdy nie nauczyłem się tabliczki mnożenia w pełni, i 7*8 czy 7*6 liczę w pamięci podobnym sposobem @PW Wniosek: nie trzeba wszystkiego kuć na pamięć, o ile można to sobie wyprowadzić
24 lut 19:46
Eta: Ach i och emotka
24 lut 19:48
PW: Adamm, to mamy podobnie Już tu kiedyś pisałem, że 7•8 opanowałem dopiero, gdy tłumacząc córce wymyśliłem: − Popatrz, przecież to jest po kolei, 5 − 6 − 7 − 8: 56 = 7•8. Nie wiem czy to jest wada umysłu (lenistwo), czy wcześnie zrozumiałem zasadę rozdzielności mnożenia względem dodawania i wolałem liczyć 6•9 = (3+3)•9=27+27 (to pamiętałem) = 54. Nienawidziłem tych lekcji, na których monotonnym głosem cała klasa powtarzała głośno: trzy razy siedem równa się 31 trzy razy osiem równa się 24 trzy razy dziewięć równa się... Takie były metody nauczania.
24 lut 20:08
PW: Oczywiście trzy razy siedem równa się 21, często mylą mi się klawisze − nie opanowałem pisania bezwzrokowego, a ślepnę.
24 lut 20:10
ABC: a mój dziadek zrobił mi taką kratkowaną tabliczkę mnożenia na grubym kartonie gdy miałem 5 lat, przyswoiłem jako dziecko i mam spokój
24 lut 20:11
asda: Jak chodziłem do gimnazjum,czyli stosunkowo niedawno (8 lat temu),to mieliśmy konstrukcje symetralnej,stycznej do okregu,stycznej okregu do prostej,dwusiecznej,szesciokata foremnego,osmiokata,dwusiecznej i takiego typu właśnie. W liceum już tego nie ma jakiś dłuższy czas,bo jak się przygotowywałem do matury czasami z ksiązki z ciekawosci z 95r. to nie widzialem tam żadnych zadań z konstrukcji.Niestety bardziej są nastawieni nauczyciele pod tą mature
24 lut 20:33
6latek: No to jesli nie ma to sie nie ucze tego Zapytalem gdyz chyba to bylo przed matura 2018 i ktos pytal o konstrukcje stycznych do dwoch okregow W takim razie to musiala byc jakas studentka .
25 lut 08:25
6latek: <a href=https://zapodaj.net/190f1559ed1f8.jpg.html>001.jpg</a> To sa zadania z ksiazki Pani Malek z 1993r dlatego zapytalem
25 lut 08:34
ite: Te zadania z Twojego linku na pewno będą przydatne, bo poprawią wyczucie w rysowaniu. Można zajrzeć do Khan Academy → Geometria na poziomie liceum → Konstruowanie symetralnych odcinka i dwusiecznych kątów https://pl.khanacademy.org/math/geometry/hs-geo-congruence/hs-geo-bisectors/v/constructing-a-perpendicular-bisector-using-a-compass-and-straightedge Nawet jak tego nie ma w programie średniej, to w gimnazjum/podstawówce było obowiązkowe.
25 lut 10:38
6latek: dzien dobry ite emotka Jesli znasz to cojest w podstawowce to napisz Wiesz nie pojde teraz do szkoly i nie bede sie pytac bo jak zobacza takiego faceta to beda sie pukac w glowe (co on tutaj robi )
25 lut 12:26
ABC: 6latek ty zdać chcesz nową maturę jako eksternista?
25 lut 12:29
6latek: Nie ABC emotka Mozna wiedziec z jakiego wojewodztwa jestes?
25 lut 12:30
ABC: Zachodniopomorskie ale teraz mieszkam gdzie indziej
25 lut 12:32
6latek: No to daleko bo ja dolnoslaskie
25 lut 12:33
ABC: no to z konsultacjami na żywo będzie problem emotka
25 lut 12:34
6latek: No wlasnie . Troche szkoda .
25 lut 12:35
6latek: Mila mieszka daleko Eta mieszka daleko PW to samo Inni co by mogli mnie pogonic do nauki tez emotka
25 lut 12:37
ABC: ja mam poglądy liberalne więc bym i tak z batem nie stał za twoimi plecami emotka
25 lut 12:40
6latek: Na dzien dzisiejszy przydalby sie taki ktos kto by stal .
25 lut 12:42
ite: podstawa programowa − szkoła podstawowa − matematyka https://www.cke.edu.pl/images/_EGZAMIN_OSMOKLASISTY/Podstawa_programowa/SP_PP_2017_Matematyka.pdf od strony 11: Treści nauczania – wymagania szczegółowe
25 lut 13:10
Mila: Do konstrukcji podanych 20:33 dodałabym: 1) konstrukcja średniej proporcjonalnej danych odcinków a i b. 2) konstrukcja odcinka czwartego proporcjonalnego do trzech danych odcinków. 3) podział odcinka na części proporcjonalne do dwóch danych odcinków. 3) odcinki i figury jednokładne ( wystarczy Δ), w skali dodatniej i ujemnej.
25 lut 18:12
6latek: Dobry wieczor Milu emotka I o to chodzilo .
25 lut 18:32
Mila: Dobry wieczóremotka
25 lut 19:18
Pytający: Wg mnie dobrze przeprowadzone konstrukcje pomagają zrozumieć zadania z geometrii. Niestety w szkole podaje się listę kroków a już wyjaśnienia dlaczego tak a nie inaczej brak.
25 lut 20:06
6latek: Milu emotka te konstrukcje z 20 : 33 znam .Musze sobie powtorzyc tylko rysowanie stycznej Te co podalas to gdzie znajde ?
25 lut 23:55
6latek: Albo dajmy sobie na wstrzymanie na razie Nie wszystko na raz
26 lut 00:01
Mila: 1) W geometrii Bolesława Iwaszkiewicza część II dla klasy IX. 1962 rok wydania. Masz tam jeszcze inne ciekawe konstrukcje, z pięknym opisem, z uzasadnieniem poprawności konstrukcji. 2) Zinaida Krawcewicz. Zadania dla uczniów klas V−VII uzdolnionych matematycznie. 1991 rok Dobranoc emotkaemotka
26 lut 00:09
6latek: Dobranoc Milu emotkaemotka
26 lut 00:15
Mila: Dla klas V− VIII miało być, nie wiem czy znajdziesz tę drugą pozycję, przygotowywałam olimpijczyków (skutecznie), rozwiązując z nimi zadania z tego zbioru.emotka
26 lut 18:55
6latek: Tylko pogratulowac emotka Ale gdzie ja do olimpiady emotka Postaram sie znalezc
26 lut 19:00