Geometria
6latek: Dzien dobry
Moglby ktos napisac jakie konstrukcje geometryczne sa wymagane teraz (szkola srednia )
Dziekuje
24 lut 15:39
6latek: Zapomnialem napisac ze chodzi mi o planimetrie
24 lut 15:40
mmm:
żadne
24 lut 17:05
6latek: Naprawde _
24 lut 17:24
6latek:
24 lut 18:44
24 lut 18:49
PW: Ale nie jest tak, że uczeń szkoły średniej nie zna żadnych konstrukcji za pomocą cyrkla i
linijki. Przede wszystkim ma znać to co było w szkole podstawowej. Szczególy w podstawie
programowej.
24 lut 19:06
Eta:
24 lut 19:06
Eta:
Po szkole podstawowej niektórzy nie wiedzą ile jest
7*8
24 lut 19:07
PW: Miałem takiego ucznia, ale sobie radził. Liczył znanym sposobem na palcach 7•9 i odejmował od
wyniku 7.
24 lut 19:31
ABC:
cwana bestia , ale tego nie można porównywać z dowodem poprawności konstrukcji, dyskusją ilości
rozwiązań, itp, tak jak to było 60 lat temu. Dla dzisiejszej młodzieży to Himalaje niestety
24 lut 19:34
Adamm:
Sam też nigdy nie nauczyłem się tabliczki mnożenia w pełni, i 7*8 czy 7*6 liczę w pamięci
podobnym sposobem @PW
Wniosek: nie trzeba wszystkiego kuć na pamięć, o ile można to sobie wyprowadzić
24 lut 19:46
Eta:
Ach i och
24 lut 19:48
PW: Adamm, to mamy podobnie

Już tu kiedyś pisałem, że 7•8 opanowałem dopiero, gdy tłumacząc córce wymyśliłem:
− Popatrz, przecież to jest po kolei, 5 − 6 − 7 − 8:
56 = 7•8.
Nie wiem czy to jest wada umysłu (lenistwo), czy wcześnie zrozumiałem zasadę rozdzielności
mnożenia względem dodawania i wolałem liczyć
6•9 = (3+3)•9=27+27 (to pamiętałem) = 54.
Nienawidziłem tych lekcji, na których monotonnym głosem cała klasa powtarzała głośno:
trzy razy siedem równa się 31
trzy razy osiem równa się 24
trzy razy dziewięć równa się...
Takie były metody nauczania.
24 lut 20:08
PW: Oczywiście trzy razy siedem równa się 21, często mylą mi się klawisze − nie opanowałem pisania
bezwzrokowego, a ślepnę.
24 lut 20:10
ABC:
a mój dziadek zrobił mi taką kratkowaną tabliczkę mnożenia na grubym kartonie gdy miałem 5 lat,
przyswoiłem jako dziecko i mam spokój
24 lut 20:11
asda: Jak chodziłem do gimnazjum,czyli stosunkowo niedawno (8 lat temu),to mieliśmy konstrukcje
symetralnej,stycznej do okregu,stycznej okregu do prostej,dwusiecznej,szesciokata
foremnego,osmiokata,dwusiecznej i takiego typu właśnie.
W liceum już tego nie ma jakiś dłuższy czas,bo jak się przygotowywałem do matury czasami z
ksiązki z ciekawosci z 95r. to nie widzialem tam żadnych zadań z konstrukcji.Niestety bardziej
są nastawieni nauczyciele pod tą mature
24 lut 20:33
6latek: No to jesli nie ma to sie nie ucze tego
Zapytalem gdyz chyba to bylo przed matura 2018 i ktos pytal o konstrukcje stycznych do dwoch
okregow
W takim razie to musiala byc jakas studentka .
25 lut 08:25
25 lut 08:34
25 lut 10:38
6latek: dzien dobry
ite 
Jesli znasz to cojest w podstawowce to napisz
Wiesz nie pojde teraz do szkoly i nie bede sie pytac bo jak zobacza takiego faceta to beda sie
pukac w glowe
(co on tutaj robi )
25 lut 12:26
ABC:
6latek ty zdać chcesz nową maturę jako eksternista?
25 lut 12:29
6latek: Nie
ABC 
Mozna wiedziec z jakiego wojewodztwa jestes?
25 lut 12:30
ABC:
Zachodniopomorskie ale teraz mieszkam gdzie indziej
25 lut 12:32
6latek: No to daleko bo ja dolnoslaskie
25 lut 12:33
ABC:
no to z konsultacjami na żywo będzie problem
25 lut 12:34
6latek: No wlasnie . Troche szkoda .
25 lut 12:35
6latek: Mila mieszka daleko
Eta mieszka daleko
PW to samo
Inni co by mogli mnie pogonic do nauki tez
25 lut 12:37
ABC:
ja mam poglądy liberalne więc bym i tak z batem nie stał za twoimi plecami
25 lut 12:40
6latek: Na dzien dzisiejszy przydalby sie taki ktos kto by stal .
25 lut 12:42
25 lut 13:10
Mila:
Do konstrukcji podanych 20:33 dodałabym:
1) konstrukcja średniej proporcjonalnej danych odcinków a i b.
2) konstrukcja odcinka czwartego proporcjonalnego do trzech danych odcinków.
3) podział odcinka na części proporcjonalne do dwóch danych odcinków.
3) odcinki i figury jednokładne ( wystarczy Δ), w skali dodatniej i ujemnej.
25 lut 18:12
6latek: Dobry wieczor
Milu 
I o to chodzilo .
25 lut 18:32
Mila:
Dobry wieczór
25 lut 19:18
Pytający:
Wg mnie dobrze przeprowadzone konstrukcje pomagają zrozumieć zadania z geometrii.
Niestety w szkole podaje się listę kroków a już wyjaśnienia dlaczego tak a nie inaczej brak.
25 lut 20:06
6latek: Milu 
te konstrukcje z 20 : 33 znam .Musze sobie powtorzyc tylko rysowanie stycznej
Te co podalas to gdzie znajde ?
25 lut 23:55
6latek: Albo dajmy sobie na wstrzymanie na razie
Nie wszystko na raz
26 lut 00:01
Mila:
1) W geometrii Bolesława Iwaszkiewicza część II dla klasy IX. 1962 rok wydania.
Masz tam jeszcze inne ciekawe konstrukcje, z pięknym opisem,
z uzasadnieniem poprawności konstrukcji.
2) Zinaida Krawcewicz. Zadania dla uczniów klas V−VII uzdolnionych matematycznie. 1991 rok
Dobranoc

26 lut 00:09
6latek: Dobranoc
Milu 
26 lut 00:15
Mila:
Dla klas V− VIII miało być, nie wiem czy znajdziesz tę drugą pozycję, przygotowywałam
olimpijczyków
(skutecznie),
rozwiązując z nimi zadania z tego zbioru.
26 lut 18:55
6latek: Tylko pogratulowac

Ale gdzie ja do olimpiady

Postaram sie znalezc
26 lut 19:00