Funkcje trygonometryczne/uzasadnij
Hope: Uzasadnij, że nierówność jest spełniona dla dowolnego kąta α (α jest kątem ostrym)
a) sinα*cosα≤1/2
b) tgα+ctgα≥2
25 lut 20:47
Pytający:
zacznijmy od tego, że
sin(2x)≤1 (zbiór wartości funkcji sinus)
2sinxcosx ≤ 1 (korzystamy ze wzoru na sin(2x) )
b) skoro x jest kątem ostrym, to tgx > 0 oraz ctgx > 0, wówczas z nierówności między średnimi,
mamy
Am ≥ Gm
| tgx + ctgx | | 1 | |
| ≥√tgx•ctgx=√tgx• |
| =√1=1 |
| 2 | | tgx | |
tgx + ctgx ≥ 2
25 lut 20:51
Hope: Dziękuję, ale niestety nie rozumiem z tego za wiele : ( jestem w pierwszej klasie lo i niestety
nie powiedzieli nam na ten temat za dużo, więc czy można rozwiązać podpunkt a) bez wzoru na
sin(2x) oraz b) nie korzystając ze średnich? : /
25 lut 21:05
Pytający:

Skoro to kąt ostry, to można wyrysować trójkąty prostokątne
| | ab | | ab | | ab | | 1 | |
zatem sinxcosx= |
| = |
| ≤ |
| = |
| |
| | c2 | | a2+b2 | | 2ab | | 2 | |
uzasadnij dlaczego a
2+b
2≥2ab
25 lut 21:10
ICSP: (a−b)
2 ≥ 0
co po odpowiednich przekształceniach da
Dalej z definicji funkcji trygonometrycznych masz:
a
2 + b
2 = c
2
zatem
| | ab | |
sinαcosα = |
| ≤ 2 |
| | a2 + b2 | |
25 lut 21:10
Pytający:
| | a | | b | | a2+b2 | | 2ab | |
tgx+ctgx= |
| + |
| = |
| ≥ |
| =2 |
| | b | | a | | ab | | ab | |
25 lut 21:11
Hope: Bardzo dziękuję, już wszystko jasne : )
25 lut 21:20