matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.8.2010
Zadania
Odp.
1
Krzysiek:
Witam, Uczę się prawdopodobieństwa i mam takie zadanie:
24
Damian:
log
16
3
4
kuba:
Oblicz pole części wspólnej trójkąta równobocznego o boku długości a i jego obrazu w symetrii względem prostej przechodzącej przez środki dwóch boków.
6
paulaaaa:
Wybieramy trzy karty z talii 24 kart , składającej się ze wszystkich figur oraz dziewiatek i dziesiatek. Jakie jest prawdopodobienstwo , że wsród tych kart jest as?
22
lemurek:
Rozwiąż nierówność:
20−x
√
8−x
>
7
Określam dziedzinę (−
∞
,8>, ale nie wiem co dalej... najchętniej bym podniósł do potęgi obie
11
Marcin:
4 − x
f(x) =
x
2
− 16
Nie wiem od czego zacząć...
55
Ernest:
Miło mi że tu zajrzałeś sytuacja wygląda tak że mam po jutrze egzamin poprawkowy a muszę przyznać że matma jest moją kulą u nogi,mam kartkę na której ją zadania tego co będzie,
2
Michał:
Witam. Czy ktoś z was może mi wytłumaczyć jedną sprawę w całkach krzywoliniowych a mianowicie jedną
2
AniA:
Oblicz x gdy:
4
jak to zrobic:
Liczbę
√
12+2
√
35
sprowadz do najprostszej postaci
7
Maciek:
Kamil jak Ci poprawka poszła
?
2
ola:
Prosta przechodzaca przez osrodki boków trojkata dzieli go na 2 czesci Trojkat i trapez .Oblicz stosunek pol tych dwoch czesci.
4
rektor91:
Matura : Rzucamy 2 razy sześcienną kostka do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,ze wypadnie liczba oczek większą od 6 i będzie iloczynem liczb nieparzystych.
12
dżejms:
rozwiąż równanie: 14=|2x+6|+|2−x|
5
dethim:
wyznacz przedzialy monotonicznosci oraz ekstrema funkcji f(x) = arctg(2x
2
− 3x +1)
36
TOmek :
3
n
1)Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=
, n= 1,2,3,...
2
c)dla jakiego x ciąg a
3
, x
2
−3x+9,a
5
jest ciągiem arytmetycznym
5
kot dżinks:
f(x)= −x
2
(x
2
−50)<−−− licznik
√
|x|−4
<−−− mianownik. jest to ułamek. wyskakuje mi błąd w kompie dlatego nie mogę zapisać w formie ułamka,ale myślę że wiecie o co chdzi.
3
Luka:
Dzieki wszystkim co pomogli mi w zadaniach tlumaczac pare rzeczy
Zdalem dzieki Wam poprawke! I to w pieknym stylu bo jako jeden z 3 na 65 osoby napisalem czesc pisemna na 100% dzieki
7
rektor91:
Matura : Rzucamy 2 razy sześcienną kostka do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,ze wypadnie liczba oczek większą od 6 i będzie iloczynem liczb nieparzystych.
8
rektor91:
Matura: Było wykazać czy trójkąt jest prostokątny były podane trzy boki A(6,8) B(4,3) C(4,7) oczywiście tych współrzędnych nie jestem pewien wiem ze skorzystałem z jakiegoś wzoru
3
rektor91:
Matura: wiem ze było coś z równaniem okregu (x+1)(y+3)=13 i było wzkazać r2 ja dałem ze to jest pierwiastek z 13,ale nie jestem pewien czy akurat dobrze zapisałem na początku ale
2
Diego:
Mam jeszcze pytanie odnośnie dziedzin: w funkcji liniowej/kwadratowej są jakieś wyjątki w dziedzinie funkcji czy zawsze w każdym przypadku są to liczby rzeczywiste?
5
rektor91:
wiem ze było coś z równaniem okregu (x+1)(y+3)=13 i było wzkazać r2 ja dałem ze to jest pierwiastek z 13,ale nie jestem pewien czy akurat dobrze zapisałem na początku ale
5
Diego:
Witam. Może mi ktoś graficznie zaznaczyć na jakimś przykładzie i napisać, jak w funkcji kwadratowej wyznaczyć dziedzinę funkcji, a w funkcji liniowej − dziedzinę funkcji i zbiór
22
giiie:
czesc, potrzebuje pomocy,
1
ulf:
rzednie koło wozu robi na drodze 120m o 6 obrotów więcej, niż tylne, a zrobiłoby tylko o 4 obroty więcej, jeśli obwód przedniego koła wzrósłby o
1
4
, a tylnego o
1
5
. Znajdź