Prawdopodobienstwo
paulaaaa: Wybieramy trzy karty z talii 24 kart , składającej się ze wszystkich figur oraz dziewiatek i
dziesiatek. Jakie jest prawdopodobienstwo , że wsród tych kart jest as?
24 sie 21:08
Eta:
W tej talii są 4 asy i 20 innych niż as
wybierając 3 karty z 24 to
A−− znajdzie się 1 as , czyli 1 as z 4−asów i 2 pozostałe karty z 20 −u kart
| | | |
P(A)= |
| =........ dokończ obliczenia
|
| | | |
24 sie 21:13
paulaaaa: ja to zrobilam w formie drzewka i wynik mi wyszedl dobry tylko zle spojrzalam na odpowiedz,
sorka za zamieszanie , dzieki!
24 sie 21:33
Gustlik: Drzewka do takich zadań.... Kolejna metoda naokoło. Tak jak robi Eta − kombinacjami − jest
najszybciej. Pozdrawiam Eta, podobają mi się Twoje metody, bo są proste.**********
24 sie 22:12
Eta:
Witam
Gustlik 
Jak słyszę "drzewka" ..... to mi się słoiki z konfiturami w piwnicy otwierają

Rozumiem jeszcze , gdyby zadanie było z prawdopodobieństwa całkowitego
typu : dwie urny itp.........ale tu?

Ech ....... nic na to nie poradzimy
24 sie 22:16
paulaaaa: nie wiedzialam ze sie da inaczej, wazne ze wynik dobry wyszedl
24 sie 23:20
Gustlik: No własnie Eta, to jedna z metod, które tepię. Ja zaczynam prawdopodobieństwo od kombinatoryki,
uczę jak odróżniać permutacje od kombinacji czy wariacji, bo jest prościej tak liczyć. Drzewka
sa dobre do losowania np. kul z dwóch urn − tylko w takich zadaniach je stosuję, a nie do
losowania kart z talii. Teraz się załamiesz: nie tak dawno temu w temacie "drzewka" miałem
zadanie polegające na rzucie 5 kostkami. Uczennica chciała zrobić to drzewkiem, ale
powiedziałem jej prosto w oczy: przy 5 kostkach to wyjdzie dąb Bartek i nie starczy nam
lekcji, żeby go narysować. Wytłumaczyłem jej kombinatorykę i to zadanie zrobiliśmy w ciągu 5
minut za pomoca wariacji z powtórzeniami. Powiedz mi, co to za chory pomysł, żeby dawać takie
zadania w podręczniku temacie "drzewka"


A nauczyciele tego też oczywiście nie korygują.
Przecież w tym zadaniu |Ω|=6
5=7776, autorów tej książki chyba nieźle pogrzało − była to
książka "Matematyka z plusem" dla klas III LO z Gdańskiego Wydawnictwa Oświatowego. Na drzewka
to można dać zadanie z dwiema kostkami, a nie z pięcioma.
Eta, z tego, co widzę, stosujesz podobne metody rozwiązywania zadań do moich i w pełni Cię
popieram.
Pozdrawiam

)))
24 sie 23:27