Dziedzina i zbiór wartości
Diego: Witam. Może mi ktoś graficznie zaznaczyć na jakimś przykładzie i napisać, jak w funkcji
kwadratowej wyznaczyć dziedzinę funkcji, a w funkcji liniowej − dziedzinę funkcji i zbiór
wartości (o ile są), bo nie mogę tego zrozumieć. Z góry dzięki
24 sie 10:04
think:

zarówno w funkcji liniowej jak i kwadratowej dziedziną funkcji są liczby rzeczywiste.
Ze zbiorem wartości jest tak, że liniowa, jeśli nie jest ona ograniczona jakimś przedziałem, to
przyjmuje wartości (−∞,∞) rysunek przedstawia Ci zbiór wartości, jest to rzut wykresu na oś
y−ów, natomiast gdy prosta jest ograniczona do przedziału x z <a,b>, to wtedy zbiorem wartości
jest <f(a),f(b)>.
24 sie 10:17
Diego: Ze zbiorem wartości właśnie nie byłem pewien, ale teraz już rozumiem
A w f. liniowej/kwadratowej są jakieś wyjątki w dziedzinie funkcji czy zawsze są to liczby
rzeczywiste?
24 sie 11:14
think: nie ma wyjątków, bo przy takiej postaci:
y = ax + b
y = ax
2 + bx + c
po prostu nie ma miejsca na osobliwości, tutaj możesz podstawiać dowolne iksy czyli dziedziną
są rzeczywiste.
| | 1 | |
Co innego w funkcji y = |
| przez 0 się nie dzieli i dziedziną są R \ {0} |
| | x | |
24 sie 12:18
Diego: Wielkie dzięki think teraz już rozumiem
24 sie 12:30
think: 
no to git, polecam się
24 sie 14:01