nierówność kwadratowa
lemurek: Rozwiąż nierówność:
Określam dziedzinę (−
∞,8>, ale nie wiem co dalej... najchętniej bym podniósł do potęgi obie
strony, ale w tym wypadku nie można

Możecie mi podsunąć jakiś pomysł
24 sie 20:26
lemurek: Chyba wpadłem sam na rozwiązanie

Skoro x≤8 to prawa strona nigdy nie będzie ujemna, więc jednak można obustronnie podnieść do
kwadratu
24 sie 20:44
lemurek: Ale weźmy taki przykład:
√x−2<8−x
Tu dziedzina wynosi <2,
∞), więc prawa strona możne być ujemna − co tutaj należy zrobić
24 sie 20:47
TOmek :
7
√8−x > 20−x /
2
49
√(8−x)2 > 20
2−x
2
49*(8−x) >20
2 − x
2 v 49*(−8+x) >20
2 − x
2
nie wiem czy dobrze myśle
24 sie 20:56
lemurek: Dobrze

Już do tego doszedłem.
Teraz problem jest z innym przykładem
24 sie 20:57
TOmek : dawaj xD pomęczymy sie razem, co 2 glowy to nie 1
24 sie 20:58
lemurek: No może nie do końca dobrze... bo (20−x)2 = 400 − 40x + x2
24 sie 21:00
TOmek : no, racja
24 sie 21:01
lemurek: √x−2>8−x
Dziedzina to <2;
∞), wiec nie można podnieść do kwadratu
24 sie 21:01
TOmek : czemu nie można przeciez wiesz ,ze jest na 100% dodatnie?
24 sie 21:02
TOmek : √x−2>8−x /2
|x−2| > (8−x)2
x−2 > (8−x)2 v −x+2 > (8−x)2
24 sie 21:04
TOmek : albo .. sam wątpie w to wszystko niech ktoś z "górnej półki sie wypowie"
24 sie 21:11
lemurek: Ale 8−x może być przy tej dziedzinie ujemne

I wtedy zajdzie coś takiego:
1>−3/
2
1>9 − a to przecież nie jest prawda
24 sie 21:11
TOmek : x−2 > (8−x)2
x−2 > 64 − 16x + x2
x − 2 − 64 + 16x − x2 > 0
−x2 + 17x − 66 > 0
Δ= 289 − 4* (−66)*(−1)
Δ=25
√Δ=5
24 sie 21:19
TOmek : słuchaj wyjdzie wszystko okej poniewż gdy podnosisz
np: "8−x" to nie ma znaczenia czy to jest ujemne czy dodanie bo i tak po 2 musi byc dodatnie,
czaisz?
24 sie 21:20
Eta:
lemurek 
rozpatrz przypadki:
1) dla x≥2 i 8−x ≥0 => x ≤8
czyli w przedziale x€ < 2, 8>
masz: prawa strona nieujemna i lewa też
mozesz podnosić obustronnie do kwadratu
2) dla x≥2 i 8−x <0 => x >8
lewa strona dodatnia a prawa ujemna , czyli nierówność prawdziwa dla każdego x >8
24 sie 21:25
lemurek: nie...
24 sie 21:27
TOmek : troche mi ten temat zagmatwał w glowie xD
24 sie 21:29
TOmek : juz wiem

Troche dziwne ,ze trzeba szukac dziedzine nie w mianowinku, ale to jest spowodowane
pierwiastkiem.
24 sie 21:31
Eta:
Pamiętaj ,ze w 1/ przypadku musisz uwzględnić
część wspólną rozwiązania nierówności ( po podniesieniu do kwadratu)
z przedziałem < 2, 8>
24 sie 21:32
TOmek : wnioskując:
tylko dlatego musze uwzględnic "część wspólną rozwiązania nierówności" bo chce podnosic do
potegi ta
24 sie 21:34
Eta:
Tak
24 sie 21:35
lemurek: Dzięki Eta... teraz to rozumiem
24 sie 21:36