liczba
jak to zrobic: Liczbę √12+2√35 sprowadz do najprostszej postaci
24 sie 16:39
Mateusz: Skorzystaj z własności √(a+b)2=|a+b| i przedstaw te liczbe jako sume dwóch liczb
niewymiernych ostatecznie powinno wyjsc √7+√5
24 sie 16:42
jak to zrobic: Dzięki ale dalej nie wiem jak mam to wykorzystac
24 sie 16:46
Mateusz: O rany a ciężko zauwazyc np ze
√35=
√7*5 oraz ze 12 = 7+5
24 sie 16:48
Agata: potaktuj to co jest pod pierwiestkiem jako wzór skróconego mnożenia który rozwiązyjesz od tyłu
√12+2√35 =√√72+2*√7*√5+√52
24 sie 16:56