funkcja
kot dżinks: f(x)= −x2(x2−50)<−−− licznik √|x|−4<−−− mianownik. jest to ułamek. wyskakuje mi błąd w
kompie dlatego nie mogę zapisać w formie ułamka,ale myślę że wiecie o co chdzi.
a)wyznacz dziedzinę.
b)oblicz miejsca zerowe.
c)sprawdź czy jest parzysta lub nieparzysta.
bardzo proszę o wyjaśnienie jak to zrobić szczególnie punkty b i c.
24 sie 13:27
think: | | −x2(x2 − 50) | |
f(x) = |
|
|
| | √|x| − 4 | |
a) dziedzina x należy do R \ { −4, 4} bo dla −4 i 4 mianownik się zeruje, a przez 0 się nie
dzieli
następnie to co pod pierwiastkiem musi być dodatnie, bo nie istnieje pierwiastek kwadratowy z
liczy ujemnej:
|x| − 4 > 0
|x| > 4
x należy (−∞,−4) u (4,∞) i to już jest ostateczna dziedzina.
b) miejsca zerowe to gdy −x
2(x
2 − 50) = 0 i musisz wybrać takie, które należą do dziedziny,
czyli x = 0 odpada
c) warunki na parzystość f(−x) = f(x)
warunek nieparzystości : f(−x) = −f(x)
24 sie 14:15
Godzio:
| | −x2(x2 − 50) | |
f(x) = |
| |
| | √|x|−4 | |
a)
|x| − 4 > 0
|x| > 4
x > 4 v x < − 4
D: R − <−4,4>
| | −x2(x2 − 50) | |
b) f(x) = |
| = 0 ⇔ −x2(x2 − 50) = 0 ⇒ x = 0 ∉ D v x = √50 = 5√2 |
| | √|x|−4 | |
x = 5
√2
c)
parzysta:
f(x) = f(−x)
| | −(−x)2((−x)2 − 50) | | −x2(x2 − 50) | |
P = |
| = |
| = L − jest to funkcja |
| | √|−x|−4 | | √|x|−4 | |
parzysta
nieparzysta:
f(−x) = −f(x)
| | −x2(x2 − 50) | | x2(x2 − 50) | |
P =− |
| = |
| ≠ L − funkcja nie jest nieparzysta |
| | √|x|−4 | | √|x|−4 | |
24 sie 14:15
kot dżinks: aa moglibyście wytłumaczyć pkt b i c jak zrobić? to pojawi się na mojej poprawce z matmy i nie
chcę się na tym wyłożyć. ;x
24 sie 14:25
think: Godzio a x = −5
√2 
24 sie 20:17
Godzio: a też
24 sie 20:18