całka
Michał: Witam.
Czy ktoś z was może mi wytłumaczyć jedną sprawę w całkach krzywoliniowych a mianowicie jedną
rzecz występującą przy całce po trójkącie.
Tutaj zamieszczam link do danego zadania
http://yfrog.com/mrbeztytuugypj
| | dx | | dy | |
Nie potrafię zrozumieć skąd się tam przy |
| lub |
| raz bierze 1 a raz o czy jest |
| | y | | x | |
ktoś w stanie mi to wytłumaczyć
24 sie 18:23
Krzysiek: Tak,
Pokażę dla boku AB. Krok, który przeskoczyli jest taki:
∫(dxy−dyx)=∫(1y−1xdydx)dx
Dla boku AB poruszamy się tylko w poziomie po prostej y=1 więc dy=0 a y=1. Podstawiamy i w
liczniku drugiego ułamka dostajemy zero. No i mamy to, co oni dostali, a dalej to już wiadomo.
Dla boku BC jest to samo tylko tym razem poruszamy się pionowo, więc dx=0 , a x=2
Dla boku CA idziemy na ukos po prostej y=x, a więc dydx=1 i y=x. Podstawiamy i mamy to, co
oni dostali.
24 sie 23:51