matematykaszkolna.pl
Matura poprawkowa rektor91: Matura: Było wykazać czy trójkąt jest prostokątny były podane trzy boki A(6,8) B(4,3) C(4,7) oczywiście tych współrzędnych nie jestem pewien wiem ze skorzystałem z jakiegoś wzoru obliczyłem AB, BC i AC Chodzi mi o to żeby ktoś przedstawił sposób takiego rozwiązania albo jakby się za to zabrał ponieważ współrzędne to nie wiem czy są takie jak z matury ,ale chodzi mi o zamysł zadania Nie wiem jakie miałem ale wiem ze wyszło pierwiastek z 40 ,póżniej pierwiastek z 41 i pierwiastek z 10 czy 2 pierwiastki z 5...
24 sie 12:33
Eta: Należało policzyć długości boków Δ−ta, sprawdzić czy wogóle istnieje taki warunek istnienia trójkąta a+b >c i a+c >b i b+c >a gdzie: a,b,c −−− to długości boków tego trójkąta i sprawdzić, czy zachodzi tw. Pitagorasa ( miara najdłuzszego boku)2 = ( miara drugiego)2 + ( miara trzeciego)2 jeżeli ta równość zachodzi , to Δ−ąt jest prostokątny Jeżeli nie zachodzi , to Δ−ąt nie jest prostokątny
24 sie 14:30
Waldemar: W takim wypadku ja wykonał bym 9 działań arytmetycznych a mianowicie:
yA−yB yB−yC yA−yC 

:

:

xA−xB xB−xC xA−xC 
i stwierdził czy któryś z tych ułamków nie jest odwrotnością jednego z pozostałych o przeciwnym znaku Może można jeszcze ekonomiczniej?
24 sie 14:47
Eta: Też tak możnaemotka Można też sprawdzić warunek prostopadłości dla wektorów !
24 sie 14:50
rektor91: To ja tak robiłememotka
24 sie 15:29
Eta: tzn ...... jak? bo można było kilkoma sposobami , jak widzisz emotka
24 sie 15:31
rektor91: Podobnie jak Waldemar tylko wzór wiem przepisałem go z tablic wzór miał duży pierwiastek i odejmowałem podnosiłem do 2 potęgi a pózniej pierwiastkowałem AB BC i pózniej AC
24 sie 15:49
Eta: No nie, bo Waldemar proponował wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych zawierajacych boki trójkata. A z "dużym pierwiastkiem" to właśnie sprawdzanie, czy zachodzi tw. Pitagorasa emotka
24 sie 16:04
rektor91: Może bd miał punkt za to ,że obliczyłem czy zachodzi Pitagoras.emotka
24 sie 16:07