Matura poprawkowa
rektor91: Matura : Rzucamy 2 razy sześcienną kostka do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,ze wypadnie
liczba oczek większą od 6 i będzie iloczynem liczb nieparzystych.
24 sie 13:05
adam: było też zadanie z obliczeniem pola kwadratu na układzie współrzędnym jak to zrobiłeś
24 sie 14:37
rektor91: Pole kwadratu to 10 podstawiłem do wzoru ,ale już nie pamiętam dokłądnie do jakiego ale wynik z
wieloma osobami potwierdził mi się... wyszło 10 lub pierwiastek z 10 coś takiego wiem ze tylko
odpowiedz jedna była z 10.
24 sie 14:42
think: rektor91 ni lubię spekulować ani zgadywać

a treść zadania na pewno nie jest wiernie
przepisana.
ale jeśli suma oczek z tych dwóch rzutów ma być większa od 6 i być iloczynem licz nieparzystych
to mamy takie możliwości spośród 7,8,9,10,11,12 (suma z dwóch rzutów może być conajwyżej 12, a
że ma być większe od 6 to zaczniemy od 7)
7 to (1,6); (2,5); (3,4) żaden z iloczynów tych par nie jest liczbą nieparzystą
8 to (2,6); (3,5); (4,4)
mamy tu jeden iloczyn nieparzysty (3,5) lub (5,3)
9 to (3,6); (4,5); brak iloczynów niaparzystych, zresztą możemy sobie darować liczby
nieparzyste one są zawsze sumą liczby parzystej i nieparzystej
10 to (4,6); (5,5) kolejny
iloczyn nieparzysty to (5,5) ponieważ rozróżniamy kolejność
rzutów ten wynik liczymy podwójnie.
12 to (6,6) i brak liczb spełniających kryterium nieparzystości
wszystkich możliwych sum jest Ω = 36
no chyba, że nie rozróżniamy wtedy
Ω = 21
|A| = 2
24 sie 14:58
24 sie 15:01
think: no tak jak zwykle się machłam

rany jak ja nie lubię konbinatoryki
24 sie 15:02
24 sie 15:03
rektor91: Ciężko mi zapamiętać całość i w ogóle CKE nie udostępnia arkuszy i odpowiedzi próbuje się
poratować stroną,która mi bardzo pomogła w przygotowaniu do tej poprawki zdawałem jako
dodatkowy geografie rozszerzoną miałem 76% jak mi to matma zawali to będzie koniec świata ...W
prawdopodobieństwie wyszła mi 1/6 ale do pewnego momentu miałem dobrze może jakieś 2 pkt
wejdą...
24 sie 15:11