Przedstaw w postaci logarytmu o podstawie 2
Damian: log163
24 sie 21:59
think: Damian podaj wzór na zmianę podstawy logarytmu i opisz co jest czym w nim, a samo pójdzie Ci to
zadanie
24 sie 22:00
Damian: Właśnie nie wiem jak to zrobić. Możesz opisać?
24 sie 22:01
Eta:
No, to czyste lenistwo ( bo wzór masz w każdym podręczniku a nawet i tu na stronie)
| | log23 | |
log163= |
| =......... dokończ teraz  |
| | log216 | |
24 sie 22:05
think: podam wzór ale Ty podstawisz
a − podstawa logarytmu
b − liczba logarytmowana
c − nowa podstawa logarytmu
24 sie 22:06
Damian: Dzięki
24 sie 22:06
24 sie 22:06
Damian: Może ktoś mi to zrobić? Po podstawieniu do wzoru mam to podzielić czy co? W czwartek poprawka,a
ze mnie totalny debil jeśli chodzi o matme.
24 sie 22:11
think: ile wynosi log216?
24 sie 22:12
think: to jest pytanie natury: 2 do jakiej potęgi daje 16 i to jest wartością log216
24 sie 22:13
Damian: 4
24 sie 22:13
think: | | log23 | | 1 | |
w takim razie masz |
| = |
| log23 |
| | 4 | | 4 | |
z własności logarytmów alog
cb = log
cb
a
zrób to samo i co otrzymasz?
24 sie 22:15
Damian: log o podstawie 2 z 16 to 4 ,ale co mi z tego jak nadal nie wiem jak to zrobić? Co sie stało z
logarytmem o podstawie 2 z 3 po podstawieniu do wzoru ?
24 sie 22:16
think: zawsze wyliczasz to co da się ładnie wyciągnąć, a teraz kontynuujemy aby zostawić to w postaci
logarytmu o podstawie 2
24 sie 22:17
think: analogicznie jak we wzorze alog
cb = log
cb
a
24 sie 22:18
Damian: log o podstawie 2 z 3 do 1\4 i to jest koncowy wynik ?
24 sie 22:21
think: tak

lub jak kto woli można to jeszcze zapisać jako log
24√3
24 sie 22:23
think: ciekawi mnie jedno jak chciałeś podzielić logarytmy?
24 sie 22:24
Damian: Dzięki − już rozumiem. Czemu niektórzy pojmują matmę jak tylko zobaczą ,a inni muszą poświęcać
cały wieczór żeby zrozumieć zadanie?
24 sie 22:25
think: Damian, pewnie z tej samej przyczyny, dla której jedni potrafią pięknie przemawiać inni cudnie
pisać... każdy ma jakiś talent rzadko kiedy i rzadko kto jest człowiekiem wszechstronnym. Poza
tym matematyka to kapryśna Pani, odwraca się od tych którzy poświęcają jej za mało uwagi i
czasu
24 sie 22:28
Eta:
Hehe

święte słowa ....... a Panie z natury są kapryśne
24 sie 22:34
think: ojjj tak
24 sie 22:36
Eta:
24 sie 22:37
think: zdaje się, że to koniec na dzisiaj jakoś nic nowego nie przybywa do zrobienia, posiedzę jeszcze
chwilę i idę spać.
24 sie 22:39
Kuba:
| | 1 | |
log16 3 = log24 3 = |
| log2 3 (16 = 24) |
| | 4 | |
| | 1 | |
na podstawie zależności: logan b = |
| loga b |
| | n | |
24 sie 23:53
e: log16 81
27 gru 20:50
aruś: log o podstawie 2 z 18 dla logarytmu o podstawie 2 z 3=a
17 gru 19:16