wartość bezwzględna
dżejms: rozwiąż równanie:
14=|2x+6|+|2−x|
bardzo proszę o zrobienie tego przykładu w jak najprostrzy sposób, będę go miał na poprawce(1kl
liceum) proszę o zrobienie tak aby pani nauczycielka nie szczypała się o nic.

ii proszę także o wyjaśnienie jak to wykonać (kompletny matoł matematyczny)
24 sie 14:28
Eta:

1krok: wyznaczamy miejsca zerowe pod modułami
2x+6=0 => 2x= −6 =>
x= −3
2−x=0 =>
x=2
1) I 2) I 3)
−−−−−−−−−−−−(−3)−−−−−−−−−−−−−−−−(2)−−−−−−−−−−>x
liczby x= −3 i x=2 podzieliły ośOX na trzy części
1) dla x€( −∞, −3) 2) x€< −3, 2) 3) x€ <2, ∞)
rozpatrujesz to równanie w każdym z tych trzech przedziałów
i szukasz rozwiązań, które muszą do tego przedziału należeć !
1) x€ ( −∞, −3)
dla liczb z tego przedziału
I2x+6I= −2x −6 , bo wartość pod tym modułem jest ujemna
np: dla x= −4 masz: I 2*(−4)+6I = I −8+6I = I−2I
podobnie dla I2−xI = 2−x bez zmiany znaków, bo wartość pod modułem jest dodatnia
np: dla x= −4 I 2−(−4)I= I2+8I
i teraz w tym przedziale mamy:
14= −2x−6 +2−x => 3x= −18 =>
x= −6 , więc nalezy do tego przedziału
zatem x= −6 −−− jest rozwiązaniem tego równania
teraz policz podobnie rozwiazania w
2)
a później w 3)
Jako odp: podajemy wszystkie rozwiazania, które wyszły ze wszystkich przedziałów
Podaj co otrzymałeś, to sprawdzimy
powodzenia

jak coś to pisz, pomożemy .....
24 sie 14:48
Eta:
No to "jedziemy" dalej

2) dla x€ <−3,2) wybierz sobie liczbę np: 0 , bo jest w tym przedziale:
I 2x+6I = I2*0+6I= I6I , czyli pod modułem jest liczba dodatnia
zatem I 2x+6I= 2x+6 ( bez zmiany znaków)
podobnie: I 2−xI= I 2−0I= I 2 I I ( tu pod modułem jest liczba dodatnia
zatem: I 2−xI= 2−x ( bo nie zmieniamy znaków
otrzymujemy:
14= 2x+6 +2−x => x= 6 −−− nie należy do tego przedziału 2)
więc w tym przedziale równanie nie ma rozwiązania
3) x€ < 2, ∞)
dokończ sam ......... dasz radę
24 sie 15:26
dżejms: aa skąd ma wiedzieć jak podomykać przedziały? o;
24 sie 16:29
Eta:
Z def. modułu:
{ x dla x≥0 czyli dla x€ <0,∞)
IxI = {
{ − x dla x <0 czyli dla x€ ( −∞, 0 )
24 sie 16:49
dżejms: kuerwa,nic nie rozumiem, przeanalizuję jeszcze raz,może się coś uda.
24 sie 17:05
dżejms: 3. 14=2x+6+2+x
x=2 czyli nie należy.
24 sie 17:30
dżejms: tak ma być 3? Eta pomocy. ; d
24 sie 18:44
Eta:
3) x€<2, ∞)
14= 2x+6 −2 +x
dokończ .........
24 sie 18:48
dżejms: 3x=10 czyli x=3/10, ale dlaczego tam jest −2+x?
ii jeszcze pytanie, czy działanie z innymi liczbami wykonuje się w sposób analogiczny do tego|?
24 sie 18:58
Eta:
Tak samo, taka jest zasada

Odpowiadam na pytanie: "dlaczego " jest −2+x
bo dla x€<2, ∞) wybierasz np. x= 3
otrzymujesz I 2x+6I= I 2*3+6I= I12I −−− pod modułem masz liczbę dodatnią
więc I 2x+6I= 2x+6 ( bez zmiany znaków)
a I 2−xI= I2−3I= I−1I −−− pod modułem masz liczbę ujemną
zatem I2−xI= −2+x ( bo zmieniasz znaki)
3x =10 =>
x= 103 = 3
13 −−− jest rozwiązaniem ,bo należy do przedziału <2,
∞)
Odp. ostateczna: równanie ma dwa rozwiązania x= −6 v x= 3
13
24 sie 20:15
Eta:
Kumasz już?......... czy nie?
24 sie 20:23
dżejms: nono, coś mi świta.
24 sie 20:33